UE vrea război comercial cu SUA? Iată cum îl sfidează liderii europeni pe Trump!

UE vrea război comercial cu SUA? Iată cum îl sfidează liderii europeni pe Trump!

Cancelarul german Angela Merkel s-a întors din controversata ei vizită în China cu nu mai puțin de 11 acorduri de cooperare, dovadă că respectarea drepturilor omului (în Hong Kong, de pildă) nu este o prioritate dacă interesele germane cer o amplificare a colaborării cu puterea comunistă de la Beijing.

Mai mult, șefa guvernului german ar vrea chiar să organizeze un summit UE-China în a doua jumătate a anului 2020, când Germania va deține președinția semestrială a Uniunii Europene. Foarte precaută să nu deranjeze conducerea comunistă cu declarații prea critice cu privire la situația din Hong Kong, Merkel a ținut să trimită o săgeată otrăvită spre președintele american: „Există o incertitudine internațională din cauza conflictului comercial dintre SUA și China și, desigur, asta are un impact asupra unei națiuni orientate spre export, cum este Germania”.

În vreme ce Merkel face ochi dulci chinezilor, Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, pregătește armele împotriva Statelor Unite. Potrivit site-ului politico. eu, von der Leyen i-a cerut irlandezului Phil Hogan, cel care îi va fi, mai mult ca sigur, comisar pentru comerț, să pună la punct instrumente comerciale mai puternice împotriva celor care blochează sistemul de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Aluzia la Statele Unite este transparentă, mai ales că lui Hogan i s-a recomandat să lucreze în colaborare cu faimoasa Margrethe Vestager. Daneza, pe care Donald Trump a acuzat-o că nutrește ură față de Statele Unite, a fost nominalizată drept vicepreședinte executiv pentru „Era Digitală”, poziție din care își va putea continua nestingherită războiul împotriva giganților americani ai Internetului (Google, Facebook și Apple) inclusiv prin amenzi usturătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă tot am ajuns la noile tehnologii, ar mai fi de amintit un aspect interesant. În ciuda nenumăratelor avertismente americane, europenii n-au de gând să renunțe la importul de drone din China (nici la tehnologia 5 G, de altfel). Iată ce notează același site politico. eu: „Dacă în Statele Unite există o panică în ceea ce privește dominația chineză în industria dronelor, Europa n-are nicio apăsare. Într-o epocă de paranoia în ceea ce privește securitatea datelor, în care ofițerii și demnitarii avertizează asupra posibilității ca datele sensibile colectate de drone să fie „furate”, guvernele europene și militarii se adresează Chinei și producătorului principal de drone din această țară- DJI- pentru a-și satisface nevoia de tehnologie.

Compania chineză insistă asupra faptului că „în esență” nu are niciun fel de acces la datele pe care le înregistrează dronele sale și respinge orice asemănare cu Huawei, compania de telecomunicații pe care guvernul american o suspectează de spionaj în favoarea Chinei”. Toate aceste evoluții de ultim moment nu fac decât să accentueze tensiunile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. Ce vor să demonstreze liderii UE prin aceste acte de ostilitate e greu de înțeles. Din punct de vedere economic, UE ar avea numai de pierdut dacă Trump ar extinde războiul comercial și împotriva Europei. Dar poate obiectivul nu e economic, ci politic, iar ținta principală a conducerii europene este să împiedice realegerea lui Donald Trump, punându-i pe umeri responsabilitatea pentru criza globală ce se apropie.