UE vizează Asia Centrală pentru a opri mărfurile supuse embargoului să ajungă în Rusia
- Iuliu Vlădescu
- 9 mai 2023, 12:58
Mai multe țări UE se tem că Bruxelles-ul riscă să deschidă cutia Pandorei cu o nouă măsură care ar putea fi folosită, în cele din urmă, împotriva Chinei și Turciei. Țările din Asia Centrală, cum ar fi Uzbekistanul și Kazahstanul, sunt primele ținte ale unei noi propuneri radicale a UE, menite să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, prin importul de componente de înaltă tehnologie.
UE se îndreaptă către cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a încerca să distrugă mașinăria de război a președintelui Vladimir Putin și, pentru prima dată, propunerea va include contramăsuri împotriva țărilor care ajută Moscova să evite embargoul comercial al Bruxelles-ului.
China și Turcia sunt țările cele mai suspectate că au aruncat Rusiei un colac de salvare economic – dar diplomații UE au avertizat că Ankara și Beijingul nu sunt țintele lor imediate. În schimb, trei diplomați UE au spus că speranța este că propunerile iminente ale UE privind eludarea sancțiunilor vor încuraja statele din Asia Centrală să se alinieze sancțiunilor.
Al 11-lea pachet complet de sancțiuni ar putea fi dezvăluit încă de marți, când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita Kievul pentru a marca Ziua Europei. Reprezentantul UE pentru sancțiuni, David O’Sullivan, a călătorit în Turcia, Uzbekistan și Kazahstan în ultimele săptămâni în încercarea de a evalua amploarea eludării sancțiunilor. În cadrul propunerii pentru cel de-al 11-lea pachet, potrivit POLITICO, Comisia dorește să vizeze „persoanele și entitățile care eludează măsurile restrictive ale Uniunii prin activități care au scopul sau rezultatul de a frustra interdicțiile din aceste măsuri.
Aceasta se referă, de exemplu, la companiile stabilite în țări terțe, care obțin bunuri supuse restricțiilor de la companii stabilite în Uniune și care sunt apoi furnizate Rusiei, direct sau prin intermediari.”Elementul central al acestei noi măsuri UE ar fi restricționarea companiilor europene de la vânzarea de bunuri sensibile unuia dintre vecinii Rusiei, dacă ar exista o eludare. Sancțiunile ar enumera mai întâi produsele sensibile în ceea ce privește eludarea, apoi țările în care sunt expediate. Ambasadorii UE vor da miercuri declarații propunere. Diplomații UE nu se așteaptă la un acord privind noul pachet decât săptămâna viitoare. Ambasadele din Kazahtan și Uzbeckistan în UE nu au comentat.
Nu așa de repede
Dar asta nu înseamnă că măsurile anti-eludare vor câștiga o aprobare rapidă. Mai multe țări UE se tem că Bruxelles-ul riscă să deschidă cutia Pandorei cu această propunere. Prin stabilirea principiului că țările care încalcă sancțiunile UE, deliberat sau nu, ar putea fi vizate, mișcarea deschide posibilitatea ca alte țări precum Turcia sau China să fie următoarele în linia de atac. Un diplomat al UE care căuta o linie mai dură asupra țintelor mai mari a spus că „spera să aibă o armă încărcată pe masă, dar acum arma nici măcar nu este încărcată”.
Statele Unite au împins Bruxelles-ul să adopte o atitudine mai zgomotoasă față de China, dar UE este reticentă să se indeprărteze și mai mult de Beijing. Focusing minds a fost summit-ul G7 care se profilează la sfârșitul acestei luni în Japonia, unde grupul celor mai puternice economii din lume se așteaptă să se concentreze pe întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei și pe combaterea eludării. Pentru susținătorii Ucrainei, noul pachet care va fi luat în considerare miercuri de statele membre este o veste bună. „Sunt mulțumit de acel [pachet] atâta timp cât decizia finală a fost luată… Toate sancțiunile care dăunează mașinii de război rusești, le susținem”, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, pentru Politico.