UE va impune o mare reducere de fonduri în bugetele sale viitoare

UE va impune o mare reducere de fonduri în bugetele sale viitoare

Maximaliştii: Parlamentul European cere un buget echivalent cu 1,30% pentru perioada care începe în 2021, deşi ştie că acest nivel nu va fi atins în timpul negocierilor dintre state. Eurocamera speră ca această limită să forţeze ţările măcar să treacă de 1% în sus şi să se apropie de 1,11%, nivelul propus de Comisia Europeană.

Un tur al statelor

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a remarcat toate aceste diferenţe în runda de consultări bilaterale organizate săptămâna trecută cu aproape toţi şefii de guvern, inclusiv cu Pedro Sánchez. În timpul întâlnirilor cu Michel, fiecare parte şi-a menţinut poziţia. Însă consensul este în scădere, iar acordul, potrivit unor surse diplomatice, se va muta între 1% cerut de aşa-numitele ţări frugale (Olanda, Suedia, Austria şi Danemarca), care susţin cheltuieli mai limitate, şi

1, 07% propus luna trecută de Finlanda, în calitatea sa de preşedinte semestrial al UE, mandat pe care îl deţine acum Croaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursele consultate indică faptul că indicatorul se îndreaptă, deocamdată, mai mult spre frugalitate decât spre plafonul finlandez, deşi Parlamentul European, care trebuie să-şi dea aprobarea, presează în sus pentru a evita o imensă tăiere. "Mă tem că guvernele nu pregătesc opinia publică pentru reducerile drastice care vor veni", se lamentează pentru o sursă comunitară, cu doar două săptămâni înainte de summit-ul bugetar din 20. Niciuna dintre sursele consultate nu este sigură că această reuniune va reuşi să încheie acordul, deşi unele nu exclud surprize.

Toţi sunt de acord, însă, că discuţiile din data de 20 vor da deja o idee despre tăierea de care va suferi propunerea iniţială a Comisiei, care aspiră să mobilizeze 1,13 miliarde de euro (sau 1,11% din venitul naţional al UE) pentru a acoperi atât gaura bugetară lăsată de Londra (aproximativ 10 miliarde de euro pe an), cât şi finanţarea noilor priorităţi. La aceasta se adaugă promisiunile făcute de noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, al cărui Pact Verde va trebui să reducă resursele, după toate probabilităţile, de la elemente tradiţionale precum agricultura sau coeziunea.