UE taxează avioanele Boeing și ketchupul american

UE taxează avioanele Boeing și ketchupul american

Organizația Mondială a Comerțului va aproba ca Europa să impună taxe suplimentare pe exporturi americane în valoare de 3,4 miliarde de euro.

Europa se pregătește de contraatac. În timp ce Statele Unite suprataxează din 2019 o largă paletă de produse europene, cele 27 de state membre vor dispune și ele de o armă pentru a răspunde.

Potrivit Le Parisien, Organizația Mondială a Comerțului (OMC) va da marți undă verde UE pentru a impune taxe vamale suplimentare pe mărfuri americane în valoare de 4 miliarde de dolari (circa 3,4 miliarde de euro).

Printre sectoarele care ar putea fi vizate se numără aeronautica, în special Boeing 737 pentru a „repara daunele  cauzate industriei noastre aeronautice de ajutoarele americane (pentru criza economică a COVID), a explicat ministrul delegat pe lângă ministrul Afacerilor Externe însărcinat cu comerțul exterior, Franck Riester, într-un interviu pentru Le Parisien.

Decizia survine după ajutoarele aprobate de administrația Trump pentru compania Boeing și considerate neconforme cu regulile comerțului internațional de către OMC.

Aceasta a oferit UE o posibilitate de ripostă economică față de cele de 7,5 miliarde de dolari în taxe vamale impuse de Statele Unite pentru anumite produse din Uniune, cum ar fi avioanele, vinurile franțuzești, brânzeturile italiene sau whiskyurile scoțiene.

În aceeași manieră, produsele industriei agroalimentare americane ar putea fi și ele suprataxate, printre ele „ketchupul și unul dintre cei mai mari fabricanți americani, Heinz, sau cartoful dulce”, a spus Riester.

El a precizat că „nimic nu a fost încă bătut în cuie”, adăugând că „Europa trebuie să își demonstreze determinarea de a-și apăra interesele, impunând taxe întreprinderilor americane. Este singurul mijloc de a incita Statele Unite să revină la masa negocierilor și de a juca corect”.

Prima rundă a acestui conflict comercial a avut loc pe 2 octombrie, când OMC a apreciat că anumite țări membre UE, în special Germania, Marea Britanie, Spania și Franța au acordat subvenții producătorului de avioane Airbus, afectând libera concurență cu Boeing și a permis Statelor Unite să impună taxe suplimentare.