UE sugerează Tiraspolului să accepte ajutorul Chișinăului. Deconectările au ajuns la opt ore pe zi

UE sugerează Tiraspolului să accepte ajutorul Chișinăului. Deconectările au ajuns la opt ore pe zi

Republica Moldova. Uniunea Europeană va organiza o reuniune a grupului de lucru pe probleme energetice, cu participarea reprezentanților Chișinăului. Conform unor declarații ale oficialilor europeni, subiectul principal dezbătut în cadrul întrunirii va viza soluțiile pentru asigurarea întregului teritoriu al țării cu resurse energetice, inclusiv stânga Nistrului. 

Uniunea Europeană îndeamnă Tiraspolul să accepte ajutorul

Anunțul despre întrunirea pe problema energetică a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen. Oficiala a susținut un briefing pe acest subiect.

„Am creat un grup de lucru împreună cu Republica Moldova pentru a o sprijini în abordarea provocărilor actuale. Acest grup s-a întâlnit ultima dată pe 18 decembrie și urmează să se reunească din nou la nivel tehnic – mai târziu, în această săptămână”, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, citată de IPN.

Totodată, Itkonen a dat de înțeles că UE nu este de acord cu poziția Tiraspolului, care refuză orice inițiativă a Chișinăului de a soluționa criza energetică.

„Din câte înțelegem, Guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie electrică, precum și ajutor umanitar Transnistriei. Deocamdată nu au fost acceptate. Îndemnăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul. Pentru a rezolva situația în interesul populației locale”, a spus Itkonen, citată de aceeași sursă.

Regiunea transnistreană, fără gaze din 1 ianuarie

Din 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu mai ajunge în regiunea transnistreană. Respectiv, dreapta Nistrului nu poate conta pe energie electrică ieftină de la centrala Cuciurgan. Din 1 ianuarie 2025, locuitorii din stânga Nistrului au rămas fără încălzire și apă caldă. Excepție fac spitalele și unele instituții sociale.

Deficitul este acoperit din achizițiile rezervate de România. Totodată, cota de import a energiei electrice din Uniunea Europeană a fost practic dublată pentru Republica Moldova, ceea ce îi va permite să asigure necesarul pe malul drept.

Administrația ilegală de la Tiraspol nu a reacționat deocamdată la propunerea Chișinăului de a ajuta compania Tiraspoltransgaz să cumpere gaze naturale de pe platformele europene.

Factorii propagandistici de la Tiraspol continuă să neglijeze propunerile autorităților Republicii Moldova de a oferi forme de asistență disponibile pentru persoanele cu domiciliu în raioanele de est ale țării”, a declarat Biroul politici de reintegrare pentru Teleradio-Moldova.