UE și ONU au strâns 7,7 miliarde de dolari pentru Siria, care se confruntă cu foametea

UE și ONU au strâns 7,7 miliarde de dolari pentru Siria, care se confruntă cu foametea

Sprijinul comunităţii internaţionale pentru refugiaţii sirieni a fost confirmat, în pofida pandemiei, prin strângerea a 7.7 miliarde de dolari în cadrul unei conferinţe a donatorilor organizată în format video marţi, la Bruxelles, de UE şi ONU, informează Agerpres, care citează AFP.

"Angajamentele totalizează 6.9 miliarde de euro, echivalentul a 7.7 miliarde de dolari, din care 4.9 miliarde de euro pentru 2020 şi 2 miliarde de euro pentru 2021", a anunţat comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic la încheierea conferinţei.

Conferinţa anterioară, organizată în 2019, a reuşit să strângă 7 miliarde de dolari în angajamente.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare Mark Lowcock a salutat succesul obţinut "într-un moment dificil pentru a găsi finanţări". "Dacă vom primi 5.5 miliarde de dolari nu va fi un rezultat rău", afirmase oficialul ONU în deschiderea conferinţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instituţiile UE au promis "2.3 miliarde de euro pentru anul acesta şi anul viitor".

În ceea ce priveşte contribuţiile naţionale, Germania a promis 1.58 miliarde de euro, Italia 45 de milioane, Irlanda 25 de milioane, Luxemburg 7.5 milioane. Marea Britanie a anunţat o contribuţie de 300 de milioane de lire sterline (328 de milioane de euro), în timp ce Franţa a promis 845 de milioane de euro pe parcursul a trei ani, din care 637 de milioane de euro în împrumuturi.

Angajamentele ţărilor donatoare au fost completate de împrumuturi din partea instituţiilor financiare internaţionale în valoare de 6 miliarde de euro (6.7 miliarde dolari), a declarat comisarul Lenarcic.

"Vreau să subliniez că evenimentul de astăzi vine într-un moment deosebit de dificil, deoarece impactul pandemiei de COVID-19 se traduce printr-o creştere uriaşă a nevoilor umanitare la nivel mondial şi este evident că are un impact profund asupra economiilor donatorilor", a spus el.

"În acest context, trebuie să fim cu atât mai mulţumiţi de promisiunile sprijinului la nivel global", a concluzionat el.

Promisiunile de angajament financiar anunţate marţi ar urma să fie folosite pentru sprijinirea celor 12 milioane de sirieni care sunt refugiaţi în ţările vecine sau sunt strămutaţi în plan intern, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Filippo Grandi.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a insistat asupra poverii care apasă asupra Turciei, Libanului, Iordaniei, Irakului şi Egiptului, ţării care au primit refugiaţi sirieni.

"Turcia găzduieşte de ani buni 3.5 milioane de sirieni. Este o povară grea'', a afirmat Borrell, salutând "solidaritatea" manifestată de Ankara.

Filippo Grandi a declarat că relocarea refugiaţilor din alte ţări a scăzut în 2020. Această situaţie pune "o presiune foarte puternică asupra ţărilor gazdă", a insistat Grandi. "Pandemia a afectat în mod dur economiile ţărilor din regiune, iar dacă impactul său negativ nu este compensat, toate progresele în domeniul ajutorului umanitar vor fi anulate", a avertizat el.

"Nu vedem o soluţie politică a conflictului", a mai afirmat oficialul ONU. "Există mai multe regiuni care au devenit mai stabile, dar există încă zone de conflict". "Întoarcerea refugiaţilor trebuie să fie făcută în mod voluntar. Însă nu va exista un program de reconstrucţie atât timp cât nu va fi pace", a avertizat el.

"Conflictul din Siria a devenit cronic", a deplâns situaţia Josep Borrell. "Nu îl putem accepta". "Avem nevoie de un proces politic care să permită o Sirie paşnică, democratică şi stabilă", a amintit Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Sursa: Agerpres