UE semnează contractul mileniului. Gata, s-a sfârșit. Cu ce se alege România din asta

vaccin covid 19, vaccinare

Oficialii de la Comisia Europeană vor semna, în cursul zilei de miercuri, un contract pentru achiziția a 300 de milioane de doze, cu care vor putea fi vaccinate 150 de milioane de europeni.

Pentru a avea un efect maxim, vaccinul se readministrează după trei săptămâni.

Vaccinul anti-Covid19 a fost dezvoltat de companiile Pfizer (SUA) și BioNTech (Germania), a anunțat astăzi președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vaccinul are o eficacitate de 90 la sută, iar din acest motiv, susțin specialiștii pentru a putea crea o imunitate în masă, trebuie vaccinată peste 80 la sută din populația României.

„Vești minunate de la Pfize și BioNTech cu privire la rezultatul de succes al ultimului studiu clinic pentru vaccinul împotriva COVID-19. Știința europeană funcționează. Comisia Europeană va semna cu ei în curând contractul pentru achiziționarea până la 300 de milioane de doze”, a scris Ursula von der Leyen pe contul său de Twitter.

Contractul care va fi semnat mâine este al patrulea, la care Comisia Europeană este parte, în efortul comun al europenilor de a cumpăra cît mai multe doze de vaccin anti Covid 19.

Personalul medical primul care va fi vaccinat

Vaccinul candidat BioNTech – Pfizer este cel mai avansat dintre toate proiectele aflate în dezvoltare, la acest moment, și despre care există date credibile, publicate în studii medicale de specialitate. Potrivit șefului Pfizer, vaccinul ar putea intra în producție încă din acest an. Rata lui de eficiență este de peste 90%, potrivit unui studiu clinic la care au participat peste 43.000 de voluntari.

Uniunea Europeană va împărți cele 300 de milioane de doze de vaccin țărilor membre. Autoritățile române au declarat deja că primii care vor fi vaccinați vor fi medicii și personalul medical.

Președintele Iohannis a anunțat că cel mai probabil primele doze de vaccin anti Covid 19 vor ajunge în România, în primele luni ale lui 2021, și că imediat va începe campania de vaccinare a personalului din prima linie a luptei împotriva noului coronavirus.

Șeful companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla a spus că este o zi mare pentru omenire și pentru știință. ”Am atins acest prag critic în programul nostru de dezvoltare a unui vaccin, într-o perioadă în care omenirea are cea mai mare nevoie de el, cu rate de infectare care stabilesc noi recorduri, cu spitale care se apropie de capacitatea lor maximală şi cu economii care întâmpină mari dificultăţi pentru a se redeschide”, a completat acesta.