UE se așteaptă la valuri de atacuri hibrid și dezinformări venite dinspre Rusia
- Nicolae Comănescu
- 22 mai 2024, 07:14
Uniunea Europeană (UE) se aşteaptă la intensificarea interferenţelor străine şi a ameninţărilor hibride, inclusiv a dezinformării, pe măsura apropierii alegerilor europene, care se vor desfăşura în cele 27 de state membre în perioada 6-9 iunie, au afirmat ministrul de externe belgian Hadja Lahbib şi vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG).
''În trei săptămâni, milioane de europeni îşi vor exprima votul pentru a decide cursul viitor al Uniunii noastre şi acesta este un moment crucial pentru democraţiile din Europa. În acest context internaţional plin de provocări, am adoptat concluzii cuprinzătoare privind protejarea faţă de toate formele de interferenţă străină. Nu suntem naivi, tot mai mulţi actori, printre care Rusia, folosesc tactici hibride pentru a ne submina procesele electorale şi a-i descuraja pe cetăţenii UE să voteze'', a afirmat, în numele preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, Hadja Lahbib, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii CAG.
Avertisment de la Bruxelles
Ea a menţionat că una dintre măsurile luate de UE este aprobarea cadrului orientativ pentru crearea echipelor Uniunii Europene de răspuns rapid în caz de ameninţări hibride. Acest cadru pregăteşte terenul pentru desfăşurarea unor astfel de echipe la cerere, pentru pregătirea împotriva ameninţărilor şi a campaniilor hibride şi pentru contracararea acestor pericole.
Lahbib a explicat că echipele de răspuns rapid în caz de ameninţări hibride vor oferi asistenţă pe termen scurt, adaptată şi specifică, statelor membre, misiunilor şi operaţiilor din cadrul politicii de securitate şi apărare comune şi ţărilor partenere în combaterea ameninţărilor şi a campaniilor hibride.
La rândul său, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a accentuat că în faţa dezinformării şi a altor ameninţări hibride Uniunea Europeană nu este lipsită de apărare şi a adoptat măsuri precum sisteme de alertă rapidă, codul anti-dezinformare şi Actul european privind serviciile digitale.
''Rusia investeşte incredibil de mult în finanţarea atacurilor permanente asupra spaţiului informaţional din Uniunea Europeană. Mă aştept ca în ultimele zece zile înainte de alegerile europene să vedem un număr în creştere de atacuri hibride'', a subliniat reprezentanta CE.
Echipele de răspuns rapid în caz de ameninţări hibride reprezintă unul dintre instrumentele esenţiale de sprijinire a statelor membre ale UE şi a ţărilor partenere în contracararea ameninţărilor hibride, ca parte a setului de instrumente al UE pentru contracararea ameninţărilor hibride.
UE, pregătită să fie luată cu asalt de dezinformări
Având în vedere deteriorarea mediului de securitate, caracterizată prin creşterea dezinformării, a atacurilor cibernetice, a atacurilor asupra infrastructurii critice, a instrumentalizării migraţiei şi a ingerinţelor în alegeri din partea unor actori răuvoitori, echipele de răspuns rapid în caz de ameninţări hibride vor reprezenta o nouă capacitate importantă a UE de a contracara ameninţările emergente.
Aprobată de Consiliu în 2022, Busola strategică pentru securitate şi apărare cere elaborarea unui set de instrumente al UE pentru contracararea ameninţărilor hibride, care să reunească instrumente existente şi posibile noi instrumente pentru a detecta o gamă largă de ameninţări hibride. Aceasta include crearea unor echipe ale UE de răspuns rapid în caz de ameninţări hibride, care să se bazeze pe expertiza civilă şi militară sectorială la nivel naţional şi la nivelul UE, conform Agerpres.