Procesul decizional din interiorul Uniunii Europene ar putea fi „paralizat” dacă în Italia se va instala un guvern euroceptic, asemănător celor din Ungaria și Polonia.
Avertismentul a fost lansat de analistul politic Grant Amyot, pe baza sondajelor de opinie din peninsulă.
Noul război rece al lui Biden împotriva Rusiei. Ce capcană i-a pregătit lui Putin?
Potrivit profesorului de științe politice, o victorie coaliției de dreapta a lui Matteo Salvini în Italia ar putea răsturna echilibrul puterilor din Europa. Liga lui Salvini este în prezent pe primul loc în intenția de vot a italienilor și ar putea înlocui guvernul de tehnocrați condus de Mario Draghi după următoarele alegeri.
Se naște o Uniune Europeană cu două viteze?
Profesorul Amyot susșine că o potențială alianță între Italia, Ungaria și Polonia în Parlamentul European și în Consiliul Europei ar bloca activitatea la Bruxelles.„Ungaria și Polonia au blocat suficient deciziile Uniunii Europene singure. Adevărata problemă este că stilul lor este luarea consensuală a deciziilor, așa că vor aștepta și vor întârzia toate procesele până când vor reuși să-și întărească rezistența. Și dacă în alianță se înrolează și o altă țară mare, această alianță devine un obstacol.
Asta ar putea paraliza cu adevărat Uniunea Europeană din multe puncte de vedere. Ar putea duce chiar la un fel de sciziune. E posibil să apară o Europă cu două trepte. Unele țări, conduse de Franța, ar putea decide să meargă mai departe și să se integreze mai mult lăsând aceste țări (Polonia și Ungaria n.r.) în afară. Este posibil".
Euroscepticii se regrupează
Avertismentul profesorului Grant Amyot se bazează pe fapte. Premierul ungar Viktor Orban încearcă să construiască un nou super-grup în Parlamentul European cu scopul de a se opune eforturilor care vizează o mai mare integrare a UE.
Orban a discutat, se pare, planul său cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și liderul italian Matteo Salvini cu pilejul recentei întâlnii de la Budapesta.
Agențiile de spionaj ale SUA dau alarma. „Viitorul se anunță sumbru”
Potrivit ziarului italian la Repubblica, Orban speră să unească partidele eurosceptice din Parlamentul European într-un „nou partid naționalist” pentru a le spori influența asupra Bruxellesului.
Dreapta eurosceptică, pe cai mari în Italia
În prezent, euroscepticii din Parlamentul European sunt împărțiți între grupul conservatorilor și reformiștilor (ECR) și grupul Identitate și democrație (ID) din care fac parte Liga lui Salvini (Italia), partidul condus de Marine Le Pen (Franța) și germanii din AfD.
Liga lui Salvini se află în prezent în topul intenției de vot a italienilor, cu 24 la sută, urmată îndeaproape de o altă mișcare de dreapta Fratelli d'Italia, cu 18 la sută. Potrivit ultimelor sondaje, Liga Nordului, Fratelli d'Italia și Forza Italia ar putea câștiga 51% din voturi cla următoarele alegeri, scrie ziarul britanic Daily Express.