Liderii UE speră să profite de întâlnirea, fie ea și virtuală, luni, cu premierul britanic Boris Johnson, pentru a reda suflul unor noi negocieri post-Brexit, aflate în impas, cu șase luni înainte de termen și de un posibil „no deal” devastator.
„UE este pregătită să intensifice discuțiile, suntem disponibili 24/7. Să injectăm un nou impuls negocierilor”, a scris pe Twitter președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu puțin timp înaintea ședinței.
Această reuniune „a fost întotdeauna privită ca o oportunitate de a avansa negocierile”, a spus un oficial britanic.
„Acum este necesar ca această chestiune să fie rezolvată pentru a da vizibilitate comunității de afaceri” în Regatul Unit, ca și în UE, „cât mai curând posibil”, a adăugat el.
Este prima dată de la divorțul Marii Britanii de UE, la 31 ianuarie, când Boris Johnson se implică personal în discuțiile cu reprezentanții UE.
UE va fi reprezentată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președinții Consiliului, Charles Michel și Parlamentului, David Sassoli. Va participa și negociatorul european Michel Barnier.
După patru runde de discuții, din martie, situația este simplu de rezumat: britanicii și europenii au campat pe poziții ireconciliabile, împiedicând orice progres. „Nu am ajuns nicăieri”, rezumă un înalt funcționar european.
În ceea ce privește posibila prelungire a perioadei de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020, cu un an sau chiar doi, Marea Britanie a închis subiectul, săptămâna trecută, notificând „oficial” UE de refuzul de a o prelungi, după cum repetase de luni întregi.
În consecință, în afara unei lovituri de teatru, această „conferință la nivel înalt” - denumirea sa oficială - ar trebui să ia act de toate diferențele. Și să reitereze voința afișată de pe ambele părți ale Canalului Mânecii pentru a evita un „no deal”, catastrofal pentru economiile afectate deja de pandemia Covid-19.
Londra și Bruxelles-ul au convenit deja, înainte de întâlnire, să accelereze negocierile. Calendarul este plin pentru iulie, cu ședințe în fiecare săptămână, uneori la Bruxelles, alteori la Londra, majoritatea în comitete restrânse, pentru a avansa pe cele mai conflictuale dosare.
Printre acestea, garanții de concurență echitabilă în materie fiscală, socială sau de mediu („level playing field”), cerute de UE, care se teme că o economie nereglementată va apărea la ușa sa.
Dar și soluționarea disputelor dintre cele două părți sau problema explozivă a pescuitului.
Atât de multe probleme trebuie soluționate înainte de 31 octombrie, termenul stabilit de Michel Barnier pentru a acorda timp statelor membre și Regatului Unit să ratifice un posibil acord care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.
Fără un compromis, singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele vamale ridicate și controalele vamale, s-ar aplica relațiilor comerciale dintre foștii parteneri.
O perspectivă care îngrozește organizația patronală europeană Business Europe, „extrem de preocupată” de starea negocierilor.
Însă, pentru eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, membru al grupului de coordonare al Parlamentului European privind Brexit, „europenii fac o greșeală în analiză” atunci când cred că un compromis se va impune în fața riscului economic, care nu este „decisiv” pentru cei pro-Brexit.
"Este nevoie de doi pentru a dansa tango”, a declarat luni secretarul de stat britanic pentru comerț, Greg Hands, la radioul public german, amintind că Londra a cerut doar o relație comercială clasică precum cea care leagă Canada și UE.