În consecință, în afara unei lovituri de teatru, această „conferință la nivel înalt” – denumirea sa oficială – ar trebui să ia act de toate diferențele. Și să reitereze voința afișată de pe ambele părți ale Canalului Mânecii pentru a evita un „no deal”,  catastrofal pentru economiile afectate deja de pandemia Covid-19.

Londra și Bruxelles-ul au convenit deja, înainte de întâlnire, să accelereze negocierile. Calendarul este plin pentru iulie, cu ședințe în fiecare săptămână, uneori la Bruxelles, alteori la Londra, majoritatea în comitete restrânse, pentru a avansa pe cele mai conflictuale dosare.

Printre acestea, garanții de concurență echitabilă în materie fiscală, socială sau de mediu („level playing field”), cerute de UE, care se teme că o economie nereglementată va apărea la ușa sa.

Dar și soluționarea disputelor dintre cele două părți sau problema explozivă a pescuitului.

Atât de multe probleme trebuie soluționate înainte de 31 octombrie, termenul stabilit de Michel Barnier pentru a acorda timp statelor membre și Regatului Unit să ratifice un posibil acord care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Fără un compromis, singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele vamale ridicate și controalele vamale, s-ar aplica relațiilor comerciale dintre foștii parteneri.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE