UE, incapabilă să oprească războiul din Nagorno-Karabah

UE, incapabilă să oprească războiul din Nagorno-Karabah

În ceea ce îi privește, Iranul și Rusia au avertizat și ele în privința pericolului unei escaladări a situației. Conflictul devine un „război regional”, a declarat, miercuri, în presa iraniană de stat președintele Iranului, Hassan Rouhani.

„Iranul nu va permite nimănui... să aducă niște teroriști împotriva cărora Iranul luptă de ani de zile la frontiere”, a adăugat el, referindu-se la detașamentele siriene ale Turciei.

Nagorno-Karabah a devenit un magnet pentru mercenarii jihadiști și o „nouă rampă de lansare pentru organizațiile teroriste internaționale”, a declarat, marți, Serghei Narîșkin, șeful serviciului rusesc de informații externe, SVR.

„Este vorba despre sute de oameni, și deja mii de radicali speră să câștige bani de pe urma unui nou război în Karabah”, a mai spus el.

Președintele sirian Bashar al-Assad l-a atacat și el pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, afirmând că el este „principalul instigator și inițiator” al războiului.

Logica lui Erdoğan

Dar Erdoğan nu a dat vreun semn că ar da înapoi într-un context care, potrivit declarațiilor lui Borrell, ar fi „o poziție a Turciei mai dură și mai amenințătoare”, poziție pe care diplomatul european a legat-o mai apoi de o scădere a interesului SUA față de regiunea din sudul Caucazului.

„Logica” lui Erdoğan a fost aceea de a destabiliza Grupul de la Minsk din cauză că acolo Turcia nu are niciun cuvânt de spus”, e de părere Galip Dalay, expert la Academia Robert Bosch din Berlin.