UE in favoarea expulzarii romanilor

UE in favoarea expulzarii romanilor

Parlamentarii europeni vor sa puna presiune pe guvernul Prodi in problema decretului de expulzare a imigrantilor periculosi.

Parlamentul European voteaza pana la sfarsitul saptamanii daca decretul italian de expulzare a imigrantilor periculosi contravine sau nu regulilor europene ce garanteaza dreptul cetatenilor UE la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre (Directiva 2004 - 38 - CE).

Practic, votul eurodeputatilor nu are alte efecte juridice. Daca legislativul european va sanctiona prin vot decretul, aceasta reactie va reprezenta mai mult o presiune asupra guvernului italian, menita sa o echilibreze pe cea a opiniei publice italiene. Decretul a fost adoptat de executivul de la Roma in urma „cazului Mailat” si, dupa cum sustin autoritatile de la Bucuresti, ar putea fi aplicat discriminatoriu la adresa romanilor prezenti in Peninsula.

Se negociaza fiecare vot

Comisarul european pentru justitie, securitate si libertate, Franco Frattini, a prezentat aseara, in plenul Parlamentului European, pozitia Comisiei Europene fata de decretul italian de expulzare a imigrantilor: „Pozitia Comisiei va depinde de versiunea finala a acestui decret, desi legea a intrat in vigoare imediat. Directiva e destul de clara pentru a asigura protectie impotriva expulzarii colective. Daca nu vor gasi dreptatea la tribunalele italiene, cetatenii straini atinsi de acest decret se opt adresa Curtii europene de Justitie.” Imediat, comisarul european a fost criticat dur de socialisti si liberali.

Negocierile pe amendamentele si votul care va fi dat pe aceasta rezolutie au inceput inca de saptamana trecuta intre grupurile politice reprezentate in Parlamentul European. Oficial, ultimele dezbateri intre grupuri vor avea loc astazi, la pranz. Daca socialistii, liberalii si verzii din PE si-au experimat deja atitudinea critica la adresa decretului, nu acelasi lucru se poate spune despre numerosul grup al popularilor europeni.

„Nu putem sti foarte exact cum vor vota cei din PPE, pentru ca este un grup destul de eteroclit. De aceea, nici nu au intrat pana acum in negocierile informale”, ne-a declarat ieri, inainte de dezbarea din PE, deputatul PSD Adrian Severin. Acesta se astepta ca si celelalte grupuri de la dreapta esicherului politic european sa sustina initiativa guvernului Prodi.

Strategie clara pentru romi

Dincolo de semnificatia votului PE, mai multi membri ai legislativului au cerut o strategie clara pentru etnia roma si constituirea de urgenta a unui fond destinat reducerii diferentelor sociale cu care se confrunta acest grup etnic de peste 12 milioane de cetateni UE. (A contribuit Mihaela Dinca)

REPREZENTARE

Convocati la vot

Membrii romani ai Parlamentului European (PE) s-ar putea prezenta in numar mare la votul pe „rezolutia Frattini”, care se va da miercuri sau joi. De altfel, Titus Corlatean, secretar general al PSD, ne-a declarat ca toti actualii parlamentari europeni ai PSD sunt chemati sa vina la vot. Ieri, in PE se aflau o parte dintre deputatii romani, printre care Adrian Severin (PSD), Vasile Dancu (PSD), Dan Mihalache (PSD), Cristian Diaconescu (PSD), Alexandru Athanasiu (PSD), Adina Valean (PNL) si Marian Jean Marinescu (PD).

OM CU OM

Romanii in Italia Numaratoare. Institutul National de Statistica al Italiei a anuntat, pe 3 noiembrie, ca pe teritoriul italian s-ar afla peste 342.000 de romani, dintr-un total de 2.938.922 de cetateni straini. Acestora li se adauga, potrivit estimarilor, alti 300.000 de romani cu statutul de rezidenta in curs de reglementare.

Expulzari. Leonardo Muraro, presedintele provinciei italiene Treviso, a anuntat expulzarea a 40 de cetateni romani. „Este vorba de indivizi periculosi care trebuie evacuati cat mai rapid din comunitatile noastre”, a explicat el.

Vizita. Ministrul roman al justitiei, Teodor Chiuariu, s-a intalnit ieri, la Torino, cu reprezentanti ai asociatiilor de romani din Italia carora le-a sugerat sa infiinteze „un partid politic si sa aiba candidati la alegerile locale”. El a adaugat ca momentan nu are „semnale ca s-ar produce abuzuri” sau ca „masurile autoritatilor italiene ar fi disproportionate fata de scopul urmarit”.

Ne puteți urmări și pe Google News