Evenimentul Zilei > International > UE îl amenință pe Elon Musk că plaftorma Twitter ar putea fi interzisă în Europa. Ce tip de cenzură i se cere să impună
UE îl amenință pe Elon Musk că plaftorma Twitter ar putea fi interzisă în Europa. Ce tip de cenzură i se cere să impună

UE îl amenință pe Elon Musk că plaftorma Twitter ar putea fi interzisă în Europa. Ce tip de cenzură i se cere să impună

Uniunea Europeană a lansat o amenințare directă către Elon Musk. Platforma condusă de fondatorul Tesla riscă să fie interzisă la nivel european dacă miliardarul nu va respecta regulile stricte în legătură cu moderarea conținutului.

Thierry Breton este comisarul Uniunii Europene care se ocupă cu punerea în aplicare a normelor digitale ale blocului. El a fost cel care a lansat amenințarea la adresa lui Elon Musk în timpul unei întâlniri video pe care a avut propietarul Twitter pe parcursul zile de miercuri, 30 noiembrie. Breton i-ar fi transmis lui Musk că este obligat să respecte o serie de reguli dacă vrea ca plaftorma sa să nu fie exclusă la nivelul Uniunii Europene.

Printre aceste reguli se numără și faptul că omul de afaceri trebuie să renunțe la abordarea arbitrară în ceea ce privește reactivarea conturilor utilizatorilor interziși. În plus, Musk va trebui să urmărească dezinformarea de pe plaftormă și să accepte un „audit independent extins” al platformei până anul viitor.

Twitter riscă să fie interzis în Uniunea Europeană

Musk a fost avertizat și că în cazul în care nu va respecta aceste reguli, Twitter riscă să încalce noua Lege privind serviciile digitale (DSA) a UE. Este vorba de legea de referință care stabilește standardul global pentru modul în care marile companii de tehnologie trebuie să controleze conținutul de pe internet. În același timp, Breton a ținut să îi reamintească de mai multe ori lui Musk că în caz de încălcare, Twitter ar putea fi interzis la nivel european sau ar putea primi amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală.

Elon Musk a spus în repetate rânduri că a considerat că DSA este o lege „foarte rezonabilă”. În plus, fondatorul Tesla a mai adăugat că a citit legislația și a consideră că aceasta ar trebui să fie aplicată în întreaga lume. Măsurile propuse de UE sunt un răspuns direct la abordarea pe care Musk o are de când a preluat conducerea platformei de socializare. Omul de afaceri a susținut că va permite orice discurs pe platformă atât timp cât este legal. Înainte de a purta discuția cu Breton, Musk a garantat că Twitter va respecta toate legile.

Cererile UE pentru Elon Musk

Uniunea Europeană vrea ca Musk să impună o serie de criterii clare în privința utilizatorilor care riscă să fie interziși. Miliardarul a restabilit contul lui Donald Trump după ce a organizat un sondaj printre utilizatorii platformei cu privire la posibilitatea ca fostului președinte al SUA să i se permită să revină pe rețeaua de socializare. Mai mult decât atât, fondatorul Tesla a invitat și alte persoane să se întoarcă pe rețeaua de socializare. Printre ei se numără Kanye West, care a fost interzis pentru comentarii antisemite, sau Andrew Tate, care a fost interzis pentru că avea un conținut misogin. Ei rămân, în continuare, interziși pe Facebook și Instagram, platformele rivale Twitter.

În același timp, mulți oficiali europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Twitter nu are suficient personal pentru a se conforma noilor reguli. Elon Musk a concediat doar în această lună mai mult de jumătate din cei 7.500 de angajați.

O altă regulă pe care Breton i-a impus-o patronului Twitter este cea în legătură publicitatea. Comisarul european a precizat că este interzis să fie văzute de copii sau alți utilizatori imagini sensibile sau covingeri religioase sau politice. Aceste schimbări vor trebui puse în aplicare de la începutul anului 2023. Twitter va trebui să furnizeze informații, cum ar fi numărul de utilizatori activi și conturile interzise. Acest pas trebuie făcut până în vara anului 2023, notează Financial Times.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: