UE ia atitudine împotriva liderului care ar fi fraudat alegerile și a reprimat protestele

UE ia atitudine împotriva liderului care ar fi fraudat alegerile și a reprimat protestele

Alegerile care tocmai au aavut loc lasă loc de mari dubii și din partea oficialilor de la Bruxelles.

Aleksandr Lukașenko, președintele în funcție al Belarusului, a revendicat victoria în alegeri și este pregătit să-și înceapă un nou mandat în fruntea statului. Protestatarii care au contestat rezultatele scrutinului electoral au fost vizați de autoritățile de la Minsk, iar în acest context, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a criticat, reprimarea manifestațiilor.

„Hărţuirea şi reprimarea violentă a manifestanţilor paşnici nu-şi au locul în Europa. Fac apel la autorităţile din Belarus să vegheze ca voturile de la alegerile de ieri să fie numărate cu exactitate şi făcute publice", a transmis oficialul de la Bruxelles pe contul de Twitter.

Un mesaj similar a venit şi din partea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a condamnat „violenţa disproporţionată şi inacceptabilă din partea statului împotriva manifestanţilor paşnici”, adresând totodată un avertisment autorităţilor de la Minsk. „Vom continua să urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei pentru a evalua modul în care să-şi orienteze UE răspunsul şi relaţiile cu Belarus, ţinând cont de evoluţia situaţiei”, a atenţionat Borrell.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Violenţa împotriva manifestanţilor nu este un răspuns”, a deplâns la rândul său pe Twitter preşedintele Consiliului european, Charles Michel, care a prevăzut convocarea unui summit extraordinar la 24 şi 25 septembrie consacrat relaţiilor internaţionale, pe a cărui agendă urmează să figureze şi situaţia din Belarus.

Situaţia din Belarus va fi discutată şi la reuniunea informală a miniştrilor de externe din bloc ce va fi organizată la sfârşitul acestei luni la Berlin şi care va aduce în discuţie şi relaţiile dificile cu China şi Rusia, a menţionat un alt responsabil european.

Surse europene citate de AFP au mai precizat că pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului este nevoie de unanimitate şi că poziţia premierului ungar Viktor Orban va avea un rol determinant. Acesta a pledat pentru ridicarea sancţiunilor europene aflate încă în vigoare împotriva Belarusului, respectiv un embargo asupra vânzărilor de arme şi de materiale ce ar putea servi la represiune, precum şi interdicţia intrării în UE a patru persoane, însoţită de blocarea averilor acestora, conform Agerpres.