Bani pentru războiul lui Putin. Importurile UE de GNL din Rusia, cu 40% mai mari

Bani pentru războiul lui Putin. Importurile UE de GNL din Rusia, cu 40% mai mari Sursa foto: Arhiva EVZ

Importurile UE de GNL din Rusia, cu 40% mai mari. Ţările din Uniunea Europeană au înregistrat o creştere a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia în perioada de după începutul războiului din Ucraina, această tendinţă fiind în contrast cu obiectivul UE de a reduce dependenţa de combustibilii fosili ruşi în viitorii ani.

Uniunea Europeană (UE) a înregistrat o creștere de 40% în importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în cisterne. Numai în primele șapte luni ale anului.

Asta comparativ cu aceeași perioadă din 2021, cu un an înainte de invazia Rusiei în Ucraina, conform declarațiilor făcute de grupul de campanie Global Witness.

Uniunea Europeană importă mai mult GNL din Rusia decât înainte de război

În perioada ianuarie-iulie, țările Uniunii Europene au importat 22 de milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spania s-a clasat recent ca al doilea cel mai mare importator GNL din Rusia la nivel global. În primele șapte luni ale anului 2023, Spania a reprezentat 18% din totalul achizițiilor de GNL din Rusia.

În timp ce Belgia a achiziționat 17%. China a fost cel mai mare importator, cu o cotă de 20%.

Datele de la Aurora Energy Research arată că, Rusia a reprezentat aproximativ 16% din totalul importurilor de GNL ale Uniunii Europene.

Importurile de GNL din Rusia efectuate de UE au atins un volum aproximativ de 13 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural.

Aceste volume sunt considerate relativ mici în comparație cu cantitatea mai mare de gaze transportate prin conducte în Europa din Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Cifrându-se la aproximativ 140 de miliarde de metri cubi pe an.

Gaze naturale

Sursa foto: Dreamstime.com

UE vrea să reducă importurile de gaze din Rusia până în 2027

Creșterea importurilor de GNL este în contrast cu obiectivul Uniunii Europene. Autoritățile își propun să reducă dependența de combustibilii fosili proveniți din Rusia până în anul 2027.

Valoarea achizițiilor de GNL rusesc efectuate de țările UE în cursul acestui an se ridică până în prezent la aproximativ 5,29 miliarde de euro.

„Cumpărarea gazului rusesc are acelaşi impact ca şi cumpărarea petrolului rusesc. Ambele finanţează războiul din Ucraina”, a declarat Jonathan Noronha-Gant, militant al Global Witness.

Anul trecut, Uniunea Europeană a experimentat o criză de aprovizionare cu energie. Dar și o creștere semnificativă a prețurilor gazelor. Totul ca urmare a întreruperii majorității livrărilor prin conducte către Europa din partea Moscovei, potrivit Reuters.