Vladimir Putin, acuzat de Uniunea Europeană. Cum schimbă liderul de la Kremlin adevărul în minciună

Vladimir Putin, acuzat de Uniunea Europeană. Cum schimbă liderul de la Kremlin adevărul în minciună Sursa foto: Kremlin

Uniunea Europeană a acuzat vineri discursul „orwellian” al președintelui rus Vladimir Putin, în care „adevărul este minciună, iar minciuna este adevăr”, subliniind că Rusia este singura responsabilă pentru „atrocitățile” din Ucraina și pentru continuarea războiului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că există o campanie împotriva Rusiei spunând că Occidentul „nega suveranitatea țărilor și popoarelor, identitatea și unicitatea acestora”.

La o conferință de presă de la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a UE pentru străinătate, Nabila Massrali, a răspuns Kremlinului criticând că în discursul său „binele este greșit și răul este corect” și „adevărul este minciuni, iar minciunile sunt adevărul”.

„Adevărul este că Rusia este cea care poartă un război ilegal împotriva Ucrainei și forțele sale armate sunt cele care se află în spatele atrocităților grave și crimelor de război împotriva populației ucrainene”, a spus ea, după ce a descris cuvintele lui Putin drept „orwelliene”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acțiunile Rusiei sunt cele care pun în pericol pacea și securitatea în întreaga lume”

Nabila Massrali a răspuns atunci când a fost întrebată despre discursul lui Putin de joi, la clubul de dezbateri Valdai, în care a afirmat că lumea se confruntă cu „cel mai periculos şi mai imprevizibil” deceniu de la al Doilea Război Mondial.

În intervenţia sa, care a durat mai bine de jumătate de oră şi a continuat cu o sesiune de întrebări (ce s-a prelungit până la trei ore), liderul rus nu a făcut economie de cuvinte pentru a critica Occidentul şi lumea unipolară, care ar fi luat sfârşit, în opinia sa.

„Cine seamănă vânt, culege furtună”, a avertizat el, în comentarii care urmează unor ameninţări nucleare repetate în legătură cu conflictul din Ucraina.

„Rusia duce un război de agresiune ilegal şi neprovocat împotriva Ucrainei, iar forţele armate ale Rusiei se află în spatele atrocităţilor grave şi crimelor de război împotriva populaţiei civile din Ucraina, a femeilor şi copiilor. În realitate, acţiunile Rusiei ameninţă pacea şi securitatea, nu numai în Europa”, a afirmat ea, subliniind că acţiunile agresive ale Rusiei vor avea consecinţe grave în lume, la nivel global.

În ceea ce priveşte acuzaţiile Moscovei că Ucraina ar crea o aşa-zisă „bombă murdară”, ea a spus că, „de fapt, Rusia are un istoric al declaraţiilor nefondate pentru a-şi masca propriile acţiuni”.

Ca exemplu în acest sens, Nabila Massrali a evocat „afirmaţiile false” ale Rusiei de la începutul acestui an, conform cărora Kievul ar dezvolta arme biologice, într-o încercare de a-şi justifica invadarea ilegală a vecinului său. „La fel ca în trecut, Rusia nu este capabilă acum să-şi susţină acuzaţiile cu niciun fel de dovezi”, a subliniat ea.

Massrali: „dacă nu era Rusia, nu ar fi existat acest război

„Şi adevărul este că Rusia ar putea pune capăt acestui război astăzi. Dacă şi-ar retrage toate forţele şi echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a mai subliniat reprezentanta UE.

Următorul deceniu va fi „cel mai periculos” pentru lume de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a prezis joi preşedintele rus Vladimir Putin. Într-o întâlnire anuală a Clubului de discuţii Valdai, Putin a declarat că situaţia mondială actuală este „într-o oarecare măsură revoluţionară”.

„Înaintea noastră este probabil cel mai periculos, imprevizibil şi, în acelaşi timp, cel mai important deceniu de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Putin.

Rusia a continuat să-şi intensifice invazia în Ucraina, iar Putin şi-a intensificat şi retorica nucleară, suscitând temeri că ar putea desfăşura o armă nucleară tactică.

Chiar dacă preşedintele rus a încercat să asigure joi că Rusia nu intenţionează să utilizeze acest tip de armament, ci doar a reacţionat la „şantajul” nuclear al liderilor occidentali, asigurărilor sale nu li s-a dat crezare, întrucât Kremlinul a minţit de prea multe ori în ultima vreme, inclusiv că nu va invada ţara vecină, relatează Agerpres.