„UE ar trebui să se pregătească pentru un AFLUX de JIHADIȘTI, în contextul luptelor din Mosul”

„UE ar trebui să se pregătească pentru un AFLUX de JIHADIȘTI, în contextul luptelor din Mosul”

Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru un aflux de jihadiști, dacă Statul Islamic este alungat din centrul său de putere din Irak, orașul Mosul, a avertizat, azi, comisarul european pentru securitate, Julian King.

Julian King a declarat pentru publicația germană Die Welt că și un număr mic de militanți ar reprezenta „o amenințare serioasă, pentru care trebuie să ne pregătim”.

Forțele irakiene au lansat, ieri, o operațiune amplă în Mosul, pentru eliberarea orașului de sub ocupația ISIS. Între 5.000 și 8.000 de luptători ai Statului Islamic se crede că se află în prezent în orașul irakian.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat, azi, că se teme că luptătorii vor folosi civili ca scuturi umane, pe măsură ce ofensiva va avansa, fie ascunzându-se în mijlocul lor, atunci când aceștia vor fugi din oraș, fie interzicându-le acestora să plece.

ONU a avertizat că ofensiva ar putea provoca una dintre cele mai mari crize de refugiați din ultima vreme, temându-se că un milion de oameni ar putea fi forțați să-și părăsească locuințele.

În prezent, există spațiu doar pentru 130.000 de oameni în adăposturile din Mosul, dar activiștii umanitari se pregătesc din greu pentru a primi circa 800.000 de oameni, a declarat reprezentanta UNCHR, Caroline Gluck , pentru BBC.

Forțele irakiene au în plan să oprească fuga civililor pentru a se asigura că militanții nu se ascund între ei. Julian King, diplomat britanic, a spus pentru Die Welt, că circa 2.500 de luptători din zonele de rzăboi provin din țări ale Uniunii Europene.

Deși este puțin probabil un exod în masă al luptătorilor islamiști, „chiar și un număr mic dintre aceștia reprezintă un risc serios și de aceea trebuie să ne pregătim”, a avertizat King.

Coaliția de 34.000 de irakieni din forțele de securitare, luptători kurzi, arabi sunniți și forțe paramilitare șiite, susținute de SUA și alte națiuni, au început să avanseze pe terenul controlat de jihadiști.

Trupele guvernamentale, care vin din sud, se află acum la circa 40 de km de oraș, conform corespondentului BBC, iar luptătorii kurzi avansează din est.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a declarat că această campanie „este devansată”, dar este abia la început și nu se știe dacă luptătorii ISIS vor rămâne și vor lupta.

Militanții ISIS au cucerit Mosulul, în iunie 2014, înainte de a controla o mare parte din nordul și vestul Irakului. Liderul extremist Abu Bakr al-Baghdadi a ales apoi Mosulul pentru a anunța formarea unui califat.

Ne puteți urmări și pe Google News