UE admite eşecul politicii privind Belarusul

UE admite eşecul politicii privind Belarusul

Suedia şi Germania susţin reintroducerea restricţiilor de circulaţie pe teritoriul european pentru liderul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, şi pentru apropiaţii săi implicaţi în reprimarea violentă a protestelor post-electorale de la sfârşitul lunii decembrie.

Este o revenire la realitate a oficialilor europeni, după ce anii trecuţi au ridicat o serie de restricţii de călătorie aplicate oficialilor de la Minsk şi au invitat chiar, statul calificat drept „ultima dictatură a Europei”, în Parteneriatul Estic, un format de cooperare al UE cu şase foste state sovietice.

Germania este unul dintre primele state UE care şi-a semnalat dorinţa de a impune restricţii Belarusului, după ce, în trecut, s-a aflat, alături de Franţa, printre suporterii ridicării acestor restricţii. Luni seară, ziarul Sueddeutsche Zeitung a relatat că guvernul cancelarului Angela Merkel doreşte să discute despre acest subiect cu partenerii europeni înainte de a ajunge la un acord în privinţa deciziei finale, cel mai probabil la sfârşitul lunii ianuarie.

Ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, a declarat la rândul său, pentru EUObserver, că liderul de la Minsk şi apropiaţii săi se vor întoarce pe lista persoanelor care nu pot primi viză pentru a călători în UE.

Parteneriatul estic În ultimii doi, ani, oficialii europeni au adoptat mai multe măsuri menite să arate deschiderea faţă de Minsk, într-un moment care a coincis cu o răcire a relaţiilor Belarus-Rusia. Aceste măsuri au inclus ridicarea restricţiilor de călătorie aplicate oficialilor de la Minsk după ce regimul lui Lukaşenko a fraudat alegerile din 2006 şi a reprimat violent protestele de stradă care au urmat.

Cea mai puternică dovadă de bunăvoinţă a UE a fost însă includerea Belarusului, alături de ţări precum Republica Moldova sau Georgia, în Parteneriatul Estic, un format de cooperare al Bruxelles-ului cu şase foste state sovietice.

Acum, excluderea Belarusului de la următoarele reuniuni ale Parteneriatului Estic, inclusiv de la un summit programat pentru luna mai, este previzibilă. Şeful diplomaţiei suedeze a subliniat că şi ajutorul economic anunţat de UE pentru Belarus este în afara discuţiei în acest moment.  

„Duşmanii poporului”

Reacţia UE vine după ce regimul de la Minsk a reprimat violent protestele care au urmat alegerilor prezidenţiale din 19 decembrie, în care Lukaşenko s-a impus, potrivit rezultatelor, cu aproape 80%. „Duşmanii poporului”, aşa cum îi numeşte Aleksandr Lukaşenko pe adversarii săi politici, au fost bătuţi crunt, în noaptea de duminică spre luni, de forţele de ordine fidele preşedintelui proaspăt reales cu circa 80% din voturi. Peste 600 de manifestanţi, inclusiv şapte dintre cei nouă contracandidaţi ai liderului de la Minsk, au ajuns după gratii.

Minsk-ul a decis şi închiderea reprezentanţei OSCE pe teritoriul său după criticile formulate de organizaţie în legătură cu alegerile prezidenţiale.

Ne puteți urmări și pe Google News