UE acordă Poloniei trei luni pentru a rezolva criza Curții Constituționale

UE acordă Poloniei trei luni pentru a rezolva criza Curții Constituționale

Comisia Europeană a cerut Poloniei ca în decurs de trei luni să ia măsuri pentru a proteja statul de drept din țară, altfel riscă să fie sancționată

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, săptămâna aceasta, că autoritățile de la Varșovia nu au reușit să garanteze independența instanțelor poloneze.

Într-o altă declarație, remisă presei, Comisia Europeană precizează că „există o amenințare sistemică la adresa statului de drept din Polonia”.

Conflict de mai multe luni

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul conservator aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), a refuzat, anul trecut, să recunoască deciziile Curții Constituționale și i-a redus atribuțiile. De asemenea, guvernul a încercat să numească judecători la instanța constituțională, după ce a demis cinci dintre magistrații numiți de executivul anterior.

Deciziile luate au creat tensiune între Polonia și UE și conflictul mocnește din luna ianuarie. Inițial, Comisia a cerut explicații autorităților de la Varșovia, dar ulterior s-au declarat nesatisfăcute de răspunsul acestora.

În 22 iulie, Polonia a adoptat o nouă lege privind Curtea Constituțională, îcercând să rezolva problema, dar modificările aduse nu au fost suficiente.

„Concluzia noastră este că îngrijorările fundamentale sunt încă nerezolvate. Această nouă lege nu elimină riscul existent la adresa funcționării principiilor statului de drept în Polonia”, a spus Timmermans. În opinia sa, „integritatea, stabilitatea și funcționarea corectă” a Curții Constituționale din Polonia rămân sub semnul întrebării.

Replica Varșoviei

Comisia spune că probleme precum publicarea sau implementarea sentințelor și depunerea jurământului de către judecători au rămas nerezolvate.

De cealaltă parte, Polonia susține că aceste critici sunt nefondate. Ministerul de Externe de la Varșovia consideră măsurile luate de CE ca fiind „foarte premature”. „Comisia riscă să-și piardă autoritatea, de care are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile menționate în Tratate”, precizează MAE polonez.

Recomandările Comisiei reprezintă pasul doi din cei trei ai procedurilor, în urma cărora Polonia și-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul UE, conform articolului 7 al Tratatului Uniunii.