UE a prelungit cu un an sancţiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii

UE a prelungit cu un an sancţiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii

Consiliul Uniunii Europene a prelungit până în iunie 2021 sancțiunile impuse Rusiei din cauza anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea - a anunţat, joi, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, informează Rador care citează RBC.

 

 "Sunt recunoscător pentru această decizie. Trebuie să creștem presiunea pentru încălcarea drepturilor omului, pentru paşaportizare (acordarea de paşapoarte ruse cetăţenilor ucraineni din Crimeea şi Donbas, n.red), pentru lansarea legăturii feroviare prin strâmtoarea Kerci, precum şi pentru alegerile ilegale organizate în Crimeea" - a scris pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene.

Sancțiunile europene includ interdicții cu privire la importurile în UE de produse originare din Crimeea sau din Sevastopol, investițiile în zona anexată, serviciile de turism şi exportul anumitor mărfuri și tehnologii către societăți din Crimeea. Mai sunt afectate de aceste sanţiuni sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei din peninsula anexată. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistență tehnică și furnizarea de servicii de brokeraj, de construcții sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

RIA NOVOSTI: Crimeea a comentat hotărârea UE de a prelungi sancțiunile impuse regiunii

Extinderea sancțiunilor occidentale impuse regiunii Crimeea trebuie privite  filosofic, a declarat șeful Camerei Publice din Crimeea, Grigori Ioffe. După cum transmite RIA - Novosti, Consiliul țărilor membre UE a hotărât astăzi să prelungească cu un an, până la 23 iunie 2021, sancțiunile impuse în legătură cu aderarea Crimeei la Rusia. În comunicat se menționează că Uniunea Europeană continuă să nu recunoască aderarea Crimeei la Rusia.

"Există situații în care o persoană vorbește prostii și apoi nu se mai poate opri nicicum. Același lucru se întâmplă și cu sancțiunile. Oare nu este clar că aceste sancțiuni fac mai mult rău decât bine țărilor europene? Este deja clar că sancțiunile nu aduc un prejudiciu atât de mare Rusiei cât doresc țările occidentale, dar acestea nu se pot opri. Trebuie să ne raportăm filozofic la prelungirea sancțiunilor", a declarat Ioffe pentru RIA - Novosti. 

"Se înțelege că fără aprobarea Statelor Unite ar fi ciudat să se spere ca politica sancțiunilor să înceteze. Însă Statelor Unite nu le este acum de asta, ținând cont de situația internă instabilă, iar executanții și structurile birocratice europene joacă rolul de statisticieni și nu-și pot asuma unor hotărâri luate autonom", a subliniat Ioffe. 

Oficial ucrainean: Rusia agravează situaţia din Donbas, încercând să obţină ridicarea sancţiunilor

Federația Rusă agravează situația din Donbas, în încercarea de a obţine ridicarea sancțiunilor impuse de comunitatea internațională, deoarece acestea afectează indstria de apărare şi economia rusă - consideră Vasil Bodnar, ministrul adjunct de externe al Ucrainei. Potrivit diplomatului ucrainean, în acest moment, în Rusia are loc o creștere a nemulţumirilor interne în contextul pandemiei de coronavirus, precum și din cauza crizei economice, situaţie care conduce la acţiuni din partea Kremlinului menite să anuleze sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a agresiunii pe care o desfăşoară împotriva Ucrainei.

"Rusia se află în faţa unei alegeri: fie caută o cale de ieșire din această situație, fie o agravează. În mod tradițional, Rusia a ales agravarea. Observăm în acest moment nu doar o adevărată isterie în presă, ci şi o regrupare a trupelor, o agravare a situației de pe front, precum și în Crimeea" - a explicat ministrul adjunct de externe din Ucraina, Vasil Bodnar.