Udrea salvează turismul cu tichete de vacanţă

Udrea salvează turismul cu tichete de vacanţă

Guvernul ar putea acorda două miliarde de lei de la buget pentru ca un milion de persoane să meargă în concediu în România.

Introducerea tichetelor de vacanţă, măsură cuprinsă în programul anticriză, poate „revigora“ turismul ro mânesc, în situaţia în care, acum, mare parte dintre români aleg destinaţii străine cu preţuri mai acceptabile. Dacă vor fi introduse urgent „cupoanele“, aşa cum au solicitat patronatele şi sindicatele la discuţiile purtate cu miniştrii cabinetului Boc, adică din acest an, activitatea ministrului turismului va fi mult apreciată, deşi ideea nu-i aparţine Elenei Udrea. Ministrul turismului susţine că, deocamdată, aceste măsuri nu au fost aprobate şi constituie doar o listă de propuneri a sindicatelor către guvern.

Măsurile de urgenţă care ar putea să salveze economia includ acordarea a două miliarde de lei în tichete de vacanţă, de care ar putea beneficia un milion de persoane, angajate la stat sau la privat.

Arme împotriva turismului la negru

Tichetele de vacanţă ar urma să le fie acordate angajaţilor care au carte de muncă şi minimum şase luni vechime în cadrul companiei. Potrivit reprezentanţilor din sindicate, valoarea acestora ar urma să fie de 2.000 de lei de persoană. Tichetele vor putea fi folosite doar la hotelurile şi pensiunile din România. Oficialii din Ministerul Turismului speră că această măsură îi va încuraja pe români să-şi petreacă vacanţele în ţară şi, în acelaşi timp, va reduce turismul la negru.

„Aceia care au structuri de cazare nedeclarate vor fi astfel constrânşi să aducă turismul în zona fiscalizată, ceea ce ar fi un mare câştig la buget. În plus, atunci când vor folosi aceste tichete, beneficiarii vor face şi alte cheltuieli, ceea ce înseamnă mai mulţi bani la buget“, a afirmat Elena Udrea. Aceasta speră că, odată cu tichetele, hotelierii vor declara exact numărul de turişti pe care i-au găzduit.

Reprezentanţi din cadrul ministerului susţin însă că nu sunt şanse ca iniţiativa să fie aplicată anul acesta. „Sperăm ca până la sfârşitul anului să ajungem la o înţelegere în privinţa propunerii, ca să o putem concretiza anul viitor. Deocamdată, decizia se află la Ministerul Finanţelor“, a declarat George Nastasia, secretar general în cadrul Ministerului Turismului.

Potrivit proiectului, sumele corespunzătoare acestor tichete ar fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii minime pe economie garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente. (A contribuit Răzvan Bunea)

Ne puteți urmări și pe Google News