UDMR se opune înjumătăţirii concediului pentru mame. Botiş, la negocieri cu criticii din PDL

UDMR se opune înjumătăţirii concediului pentru mame. Botiş, la negocieri cu criticii din PDL

Acceptată ieri de liderii PDL, varianta ministrului Ioan Botiş de reducere de la 2 ani la 1 an a concediului de creştere a copilului este contestată de UDMR. De "soluţia Botiş" se dezice însă şi Sulfina Barbu, liderul Organizaţiei de Femei a PDL, care susţine că ministrul nu a fost de fapt mandatat să taie concediul. După disensiunile apărute, Botiş le-a pus azi pe masă criticilor săi din PDL trei variante pe care le analizează până săptămâna viitoare.

Disputele din interiorul PDL pe acest subiect nu s-au încheiat însă. Ioan Botiş susţine în continuare ca soluţie preferată reducerea concediului la un an, în timp ce Raluca Turcan îi reproşează că nu ia în calcul opţiunea, ci obligaţia revenirii la muncă după un an, în lipsa creşelor pentru copii. Potrivit ministrului Laszlo Borbely, UDMR s-a opus încă de ieri dimineaţă, în şedinţa Coaliţiei, acestei variante, propunând în schimb reducerea plafonului maxim al indemnizaţiei situat acum la 3400 de lei. Borbely spune că, deşi este "de acord să se analizeze", UDMR este "destul de ferm" pe poziţie şi că subiectul va fi reluat joi dimineaţă într-o nouă întâlnire a liderilor Coaliţiei. UDMR cere reducerea maximului de indemnizaţie

"Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal şi am spus-o şi la discuţia din coaliţie de ieri. Suntem de acord să analizăm, în momentul de faţă. Maximul e 3.400 de lei, să reducem puţin aici, să fie mai mulţi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an", susţine ministrul UDMR.

În opinia liderilor Uniunii, "recompensa" de 500 de lei pentru întoarcerea mai devreme la serviciu trebuie acordată chiar după jumătate de an de la naştere, dar fără să existe tăierea perioadei de concediu de la 24 de luni la 12.

Barbu şi Turcan se opun "soluţiei Botiş"

Din tabăra PDL, "soluţia Botiş" are însă girul partidului. Chiar dacă au fost voci ca Raluca Turcan sau Sulfina Barbu care au cerut încă de ieri la discuţii şi găsirea altor variante, scenariul propus de ministrul muncii are în acest moment votul de susţinere din partea PDL, după cum a anunţat ieri vicepreşedintele Cristian Boureanu.Sulfina Barbu îl contrazice însă.

"Nu l-a mandatat nimeni pe ministru să facă lucrul acesta, ci a fost mandatat să vină în faţa grupurilor parlamentare şi să ne prezinte calculele şi studiile de impact, pe care dumnealui le are", susţine preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, citată de Realitatea tv.

Potrivit lui Barbu, "nu este nici o măsură care să fie agreată şi nici o măsură care va fi luată cu siguranţă". Aceleaşi critici au venit astăzi şi din partea Ralucăi Turcan. "În Biroul Permanent Naţional nu s-a stabilit categoric nimic, nu s-a luat o decizie, dimpotrivă primul-ministru a spus că domnul Botiş trebuie să ne prezinte variantele de lucru", spune vicepreşedintele PDL, care crede că "politic este periculos, dacă nu greşit, să abordezi un astfel de subiect public fără să fi tatonat întâi variantele de lucru în coaliţia de guvernare. E o eroare strategică".

Anastase: "Ce propune guvernul nu e condamnabil"

De partea lui Botiş a ieşit însă Roberta Anastase. Preşedintele Camerei Deputaţilor consideră că "nu e deloc condamnabil" ceea ce îşi propune guvernul, cât timp "statisticile arată că doresc să se întoarcă la locul de muncă. "După doi ani există riscul deprofesionalizării", a comentat Anastase.

Aceasta admite pe de altă parte că numărul creşelor a scăzut din 1990 până în 2007 de la 840 la 270 şi susţine că soluţia alternativă este legea care prevede extinderea reglementării în ceea ce priveşte serviciile de îngrijire şi educare a copilului pe timpul zilei, aflată în prezent la Senat.

Ne puteți urmări și pe Google News