Evenimentul Zilei > Politica > UDMR neagă alianța cu PSD. Moțiunea de cenzură, o chestie de principii
UDMR neagă alianța cu PSD. Moțiunea de cenzură, o chestie de principii

UDMR neagă alianța cu PSD. Moțiunea de cenzură, o chestie de principii

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat că formațiunea sa va susține din principiu moțiunea de cenzură depusă de PSD, pe tema modificării legislației electorale înainte de alegeri. El a spus că acest lucru nu va duce și la un parteneriat ori o alianță cu social-democrații împotriva PNL.

„Este o susținere pe un principiu, pe acel principiu al nemodificării legislației electorale cu patru luni înainte de alegerile locale. Nu este un parteneriat, nu este o alianță, nu este o coaliție cu cineva împotriva cuiva, este un punct de vedere arhicunoscut al UDMR, pe care îl susținem în continuare, de a nu modifica legislația electorală cu patru luni înainte de alegeri”, a afirmat Cseke Attila.

Senatorul UDMR s-a declarat optimist în legătură cu șansele moțiunii de cenzură, arătând că mai este nevoie de câteva voturi, cinci sau șase, pentru ca aceasta să treacă. Totodată Cseke Attila a afirmat că România este în criză politică și că o posibilă soluție pentru stabilizarea vieții politice ar putea fi alegerile anticipate.

„Trebuie văzut dacă în alte formațiuni politice sau în categoria independenților sunt destui susținători ai moțiunii, pentru a putea trece această moțiune (…). Nu este ușor să ajungi la alegeri anticipate, dar această chestiune poate fi încercată și noi credem că aceasta ar fi soluția care ar stabiliza viața politică din România”, a precizat liderul maghiar.

UDMR joacă un rol central în strategia PNL de a demara procedura pentru alegerile anticipate, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură pe tema alegerii primarilor în două tururi,  așa cum a arătat Evenimentul Zilei. De altfel, ca să atingă ambele obiective, premierul Ludovic Orban a anunțat că este dispus să adopte în Guvern și o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale. Declarația sa confirmă unul dintre scenariile prezentate Evenimentului Zilei de surse politice din PNL.