Evenimentul Zilei > Politica > Bombă politică: Alegerea primarilor în două tururi, prin angajarea răspunderii!
Bombă politică: Alegerea primarilor în două tururi, prin angajarea răspunderii!

Bombă politică: Alegerea primarilor în două tururi, prin angajarea răspunderii!

Guvernul Ludovic Orban își va angaja răspunderea pe proiectul legislativ privind alegerea primarilor în două tururi.

Ludovic Orban preferă acest lucru deoarece astfel ar putea declanșa procedura pentru alegerile anticipate. Totodată, n-ar fi exclus ca, pe lângă asumarea răspunderii, Guvernul să emită și o Ordonanță de Urgență care să reglementeze alegerea primarilor. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care PSD va depune o moțiune de cenzură.

Surse politice au explicat pentru Evenimentul Zilei că cea mai bună soluție, pentru Ludovic Orban și pentru PNL, în vederea declanșării anticipatelor ar fi adoptarea unei moțiuni de cenzură, iar nu o demisie a Cabinetului. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât, liberalilor le va fi ușor să explice alegătorilor de că au preferat să organizeze alegeri anticipate.

Potrivit surselor citate de Evenimentul Zilei, dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor, PSD ar fi obligat să depună moțiune de cenzură și s-o voteze, așa cum declară public. Liberalii trag speranța că alături de PSD va vota UDMR, precum și alți parlamentari a căror apartenență politică este neclară și care vor fi convinși să susțină căderea Executivului.

Odată ce actualul Guvern va pica, PNL se bazează pe USR și pe PMP ca să nu voteze următoarele două propuneri de premie și, astfel, conform Constituției, să-i dea posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să ceară organizarea anticipatelor.

„Nu cred că PSD va vota pentru învestirea unui Guvern pe care s-a grăbit să-l dea jos pentru că s-ar face de râs. Cum nici USR și PMP nu vor vota pentru învestirea Guvernului, așa că vom avea cale liberă spre anticipate”, au declarat sursele politice pentru Evenimentul Zilei.

Rareș Bogdan crede că PSD va rămâne cu 500 de primari

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a declarat că partidul are o strategie bine pusă la punct, menită să ducă la declanșarea anticipatelor și la promovarea legii alegerii primarilor în două tururi. El a precizat, într-o intervenție telefonică, la Digi24, că pentru aceasta este foarte important ca parlamentarii PNl, USR și PMP să se sincronizeze și să acționeze coordonat.

Rareș Bogdan a mai precizat că potrivit calculelor, dacă alegerile locale se vor ține în două tururi, PNL va cîștiga până între 1.500 și 1.800 de primari, iar PSD va ajunge la aproximativ 500 de primari. Problema, a arătat Rareș Bogdan apare la UDMR, partener de guvernare al PNL, care ar putea pierde, comparativ cu ceea ce are acum, în jur de 50 de edili. El a menționat, însă, că și această problemă ar putea fi soluționată în așa fel încât politicienii maghiari să fie mulțumiți.