Evenimentul Zilei > Politica > UDMR pregăteşte MAREA LOVITURĂ! Momentul 1996 şi LEGĂTURA CU IOHANNIS. Daca le iese, INTRĂ ÎN ISTORIE
UDMR pregăteşte MAREA LOVITURĂ! Momentul 1996 şi LEGĂTURA CU IOHANNIS. Daca le iese, INTRĂ ÎN ISTORIE

UDMR pregăteşte MAREA LOVITURĂ! Momentul 1996 şi LEGĂTURA CU IOHANNIS. Daca le iese, INTRĂ ÎN ISTORIE

Declarația a fost făcută luni de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost întrebat dacă uniunea îl va susține pe Klaus Iohannis. Liderul UDMR a adăugat că despre această chestiune se poate vorbi mai concret la începutul anului viitor. Kelemen a precizat că i se pare firesc ca actualul președinte să candideze pentru al doilea mandat. „Așa s-a întâmplat cu fiecare preşedinte, poate mai puţin cu domnul Emil Constantinescu, dar a fost decizia domniei sale de a nu candida, deci este un lucru firesc”, a spus președintele Uniunii.

În 1996 și 2000 candidatul UDMR a fost György Frunda, care la fiecare scrutin a obținut peste 6% din voturi, adică procentul aproximativ pe care îl dă UDMR la alegeri. După alegerile din 2000 Frunda declara: „România va avea un președinte ungur când America va avea un președinte de culoare”. În 2004, candidatul UDMR era Marko Bela. El a obținut 5,10 % din voturi. În 4 noiembrie 2008, Barack Obama câștiga președinția Statelor Unite fiind primul afro-american ales în această funcție. Previziunea lui Frunda nu s-a adeverit. În 2009, Kelemen Hunor era candidatul UDMR pentru funcția supremă în stat. A obținut jumătate din media UDMR, adică 3,8%. În noiembrie 2012, Obama a câștigat al doilea mandat la Casa Albă. La alegerile prezidențiale din 2014, candidatul UDMR a fost tot Kelemen Hunor. A avut votanți fideli deoarece a obținut tot 3,8 %.

Potrivit unor surse din UDMR, la alegerile de anul viitor s-ar merge pe mâna europarlamentarului Iuliu Winkler, unul dintre cei mai credibili și respectați politicieni maghiari.