UDMR oferă explicații-SURPRIZĂ cu privire la votul în favoarea legii privind statutul magistraţilor: „Vrem stat de drept, nu un stat dirijat procurori”
- Ramona Danciulescu
- 12 decembrie 2017, 14:33
UDMR nu dorește ca statul să fie condus de procurori. Pentru acest lucru a votat în favoarea modificării legii statutului judecătorilor și procurorilor.
UDMR pune accent pe faptul că nu se dorește un stat dirijat de procurori. Pentru aceasta, a votat în favoarea modificării legii statutului judecătorilor și procurorilor. De asemenea, mizează pe faptul că separarea puterilor în stat ar fi un element de interes pentru toți cetățenii, contribuind, astfel la garantarea statului de drept.UDMR mai susţine că legea adoptată luni de Camera Deputaţilor „nu prevede controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigură independenţa acestuia”, informează Știri pe surse.
„Separarea puterilor în stat este în interesul tuturor cetăţenilor. Avem nevoie de această modificare legislativă, deoarece contribuie la garantarea statului de drept. Legea nu prevede controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigură independenţa acestuia. Nici preşedintele ţării nu se implică în procedura de numire a judecătorilor şi procurorilor, care, conform modificării adoptate luni, se aplică exclusiv pe criterii profesionale, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Rolul preşedintelui în numirea acestei categorii profesionale a devenit o formalitate şi astfel, clasa politică nu are niciun cuvânt de spus în numirea magistraţilor”, arată reprezentanţii UDMR, într-un comunicat de presă transmis marţi.