UDMR critică Guvernul Grindeanu pentru MODIFICAREA Codurilor penale prin OUG
- Ana Petrescu
- 29 ianuarie 2017, 11:19
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este greşită poziţia Guvernului de a modifica prin ordonanţe Codul penal şi Codul de procedură penală, informează Agerpres. El a precizat că întotdeauna au apărut probleme,de fiecare dată când s-au făcut modificări "ocolindu-se Parlamentul".
"În primul rând, este vorba despre chestiunile legate de Codul penal şi de Codul de procedură penală, dacă vrem poate să fie o chestiune foarte simplă, putem şi să complicăm foarte tare, dacă cineva doreşte să facă acest lucru. Aş vrea să fac o incursiune în timp. Atunci când aceste Coduri au fost adoptate cu asumarea răspunderii şi cu ordonanţă de urgenţă de către un Guvern, întotdeauna a dat naştere la probleme. (...) Este greşită acea poziţie a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanţă pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme. Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curţii Constituţionale, toate chestiunile pe care ni le cere şi UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament şi să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanţe şi nu prin asumarea răspunderii", a declarat Kelemen Hunor, sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş.
Liderul UDMR a subliniat că este nevoie de cât mai puţine ordonanţe de urgenţă, iar în "chestiuni grele" cum sunt cele legate de cele două Coduri, nu există nicio altă cale decât dezbaterea parlamentară. În opinia lui Kelemen, "la sfârşitul dezbaterii parlamentare, cu siguranţă vor fi mai puţine erori decât prin ordonanţă".
El a arătat că 40 de prevederi ale celor două Coduri au fost declarate neconstituţionale, iar din acest motiv Parlamentul a fost obligat să le modifice, însă Legislativul nu s-a atins de ele.
"Dacă Parlamentul ar fi fost preocupat de această chestiune în mandatul anterior, să coreleze şi să corecteze aceste articole eronate... Parlamentul nu a făcut acest lucru preţ de câţiva ani pentru că nu s-a atins de Coduri şi, ori de câte ori cineva a încercat să lanseze o propunere de modificare, să armonizeze cu decizia Curţii, toată lumea a sărit şi a întrebat de ce este nevoie de rectificare, motiv pentru care politicienii au renunţat la acest subiect. (...) În 2016, Guvernul Cioloş prin ordonanţă de urgenţă, fără dezbatere publică şi de pe o zi pe alta, vrând să se armonizeze cu hotărârea Curţii, a modificat cele două Coduri. Atunci nimeni nu a fost deranjat de acest lucru şi a fost vorba despre ordonanţele de urgenţă care în loc să îmbunătăţească au stricat. Au fost acele modificări care ridică Parchetul deasupra magistraţilor. Atunci a fost OK, atunci nu a durut pe nimeni, nici pe activităţi în domeniul drepturilor omului, nici pe cei care se îngrijorează de statul de drept. Senatul în campania electorală a adoptat tacit şi, de ce nu, pentru că a existat această posibilitate", a concluzionat Kelemen Hunor.