Comitetul permanent al consiliului a supus luni dezbaterii publice proiectul hotărâre privind introducerea cărții de identitate secuiești. Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi obţinută de orice persoană de peste 18 ani care are domiciliul în Ţinutul Secuiesc sau locuiește în afara acestuia, dar se declară secui şi este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc aşa cum se prevede în Statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.
Autonomia Ținutului Secuiesc, dezbătută în Parlament
- Alexandru Stan
- 28 decembrie 2023, 10:37
Camera Deputaților se întrunește într-o şedință în format hibrid pentru a discuta autonomia Ținutul Secuiesc, un proiect inițiat de parlamentarii UDMR.
UDMR reia dezbaterea privind autonomia Ținutului Secuiesc, după ce a fost exclusă de la guvernare de PSD. Joi, Camera Deputaților se întrunește pentru a dezbate trei proiecte inițiate și depuse de doi parlamentari UDMR.
Acum doi ani, în decembrie 2021, s-a iscat un scandal după ce Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat că vrea să introducă o carte de identitate secuiască pentru locuitorii din Covasna și Harghita.
Viktor Orban s-ar afla în spatele autonomiei Ținutului Secuiesc
Totuși, această sumă constituie doar 35% din totalul sumelor direcționate de Ungaria către alte state unde partidul condus de Viktor Orban are susținători.
În ianuarie 2022, o inițiativă a Federației Mondiale a Maghiarilor a adus tensiune în Ținutul Secuiesc, organizând o campanie de strîngere de semnături.
Ciolacu: inițiativele toxice ale grupului UDMR să fie respinse de urgență
Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán sunt cei doi deputați UDMR care au făcut propunerile legislative pe ordinea de zi. Ei susțin autonomia Ținutului Secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România. De asemenea, solicită o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităților maghiare.
Ședința, în format hibrid, este programată pentru joi, ora 14, anunță Biroul Permanent al Camerei Deputaților, potrivit Cotidianul.
Marcel Ciolacu, premierul României, i-a propus lui Alfred-Robert Simonis (PSD), Președinte interimar al Camerei Deputaților din România, să respingă urgent inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR. Premierul și-a exprimat poziția față de dezbatere pe pagina sa de Facebook. Premierul, care a exclus UDMR din coaliția de guvernare PSD-PNL în vara anului curent, spune că discuția nu-și are rostul.
UDMR, în conflict cu PSD după excluderea de la guvernare
În iunie 2023, președintele UDMR, Kelemen Hunor a anunțat că, pentru moment, propunerea făcută de PSD, de a primi alte ministere a fost respinsă. Vicepremierul anunță că protocolul semnat în toamna anului 2021 trebuie respectat.
Partidul Social Democrat duce negocieri cu cei de la UDMR, pentru susținerea în Parlament, a unui viitor Guvern, iar pentru asta le-a oferit acestora două noi ministere, respectiv Energia și Dezvoltarea.
După negocieri, care s-au purtat în cursul zilei de duminică, liderul UDMR a anunțat că nu acceptă această propunere, făcută de PSD. Ca urmare, UDMR a fost exclus de la coaliția de guvernare PSD-PNL, condusă de premierul desemnat atunci, Marcel Ciolacu. UDMR a ieșit de la guvernare după doi ani, făcând parte din guvernele de coaliție conduse de premierii liberali Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.