Uniunea a numit un înlocuitor pentru Cseke Attila abia după ce a obţinut şi controlul fondurilor CNAS, instituţia intrând în coordonarea ministerului.
UDMR a obţinut gestionarea banilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. CNAS va fi coordonată de ministerul Sănătăţii, exact aşa cum a cerut UDMR. Abia după ce PDL a acceptat această condiţie, Uniunea a făcut ieri nominalizarea la ministerul Sănătăţii: Ritli Ladislau.
Propunerea a fost acceptată de premierul Emil Boc, care a înaintat această nominalizare preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului a semnat şi el decretul de numire, aseară având loc ceremonia de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni. În cele două săptămâni cât a trecut de la demisia fostului ministru Cseke Attila, subordonarea CNAS a fost subiect de negociere pe agenda întâlnirilor şi oficiale şi neoficiale dintre PDL şi UDMR. Liderii Uniunii au ameninţat chiar cu intrarea într-un blocaj dacă PDL nu acceptă propunerea lor, în timp ce democrat-liberalii au susţinut că CNAS trebuie să fie autonomă.
CNAS, coordonată de Ministerul Sănătăţii
Ieri, după prima şedinţă în Coaliţie, problema succesorului lui Cseke Attila a fost soluţionată. UDMR l-a anunţat pe Ritli Ladislau, precizând că CNAS va fi coordonată de ministerul Sănătăţii pentru că "în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu".
"Colegii de la PDL au acceptat propunerea noastră. CNAS va fi coordonată de ministerul Sănătăţii şi va fi condusă de un secretar de stat. Problema nu era cine o conduce, era o problemă de principiu. Când ai doi responsabili la Sănătate este foarte greu să pui un proiect politic în aplicare", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru EVZ. Întrebat despre numele noului secretar de stat, liderul UDMR a spus că, de obicei, secretarul de stat este numit de premier, nedorind să lanseze piste false. "Nu am discutat despre persoane. Principiul era mai important", a spus Kelemen Hunor.
La rândul său, Ritli Ladislau s-a grăbit să ia drumul spre Bucureşti. "Evident, dacă preşedintele României a acceptat nominalizarea mea, accept şi eu oferta de a exercita această funcţie. Despre raporturile dintre minister şi CNAS ştiu doar că aceasta urmează să fie coordonată de către minister, dar nu cunosc alte detalii decât că probabil această coordonare se va face la nivelul unui secretar de stat din minister", a spus Ritli Ladislau.
El a precizat că va continua proiectele începute de predecesorul său, Cseke Attila, care a demisionat din funcţie pe 4 august. Fostul ministru şi-a justificat atunci gestul prin faptul că era nemulţumit de banii primiţi de la ministerul Sănătăţii la rectificarea bugetară. De altfel, ministrul demisionar şi-a disputat cu şeful CNAS, Lucian Duţă, controlul bugetului coordonat de instituţie.
Intrarea CNAS în subordinea ministerului ar face ca şi acest buget să fie în zona de influenţă a Uniunii.
MINISTRUL NR. 20
Ritli Ladislau, un doctor la Sănătate
"Noul ministru al sănătaţii este şcolit, este de modă veche, fiind format în şcoala profesorului Dan Enăchescu (creator de şcoală de sănătate publică). Spre deosebire de secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii şi de şeful CNAS, care toţi sunt medici de spital, noul ministru are o viziune mai clară despre sistemul de sănătate, chiar mai clară decât fostul ministru, Cseke Attila", a comentat Dan Pereţianu, vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor.
- Ritli Ladislau, al 20-lea ministru care vine la Ministerul Sănătăţii după 1989, s-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie.
- A fost directorul Spitalului Orăşenesc Stei între anii 1978- 1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990.
- Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
- Noul ministru este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea.
- Din anul 2010, este director medical al Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.
Sănătatea, „cobaiul” armatei de 19 miniștri în 21 de ani MIZA DE LA CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
Peste 80% din bugetul Sănătăţii este gestionat de CNAS
Ioana Raluca Ghioarcă
Dorinţa fostului ministru al Sănătaţii, Cseke Attila, de a-şi subordona Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, va deveni realitate în mandatul noului ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau.
"Nu e normal ca ministrul să răspundă pentru tot ce se întâmplă în sistemul sanitar, iar 82% din buget să fie administrat de o altă instituţie", declara fostul ministru Cseke Attila, pentru a-şi justifica încercarea de subordonare a CNAS.
Modificarea acceptată acum de Guvern deschide calea şi spre schimbarea actualului şef al CNAS, Lucian Duţă. De altfel, legea prevede că ministrul Sănătaţii este cel care propune preşedintele CNAS. Un act de injustiţie faţă de preşedintele CNAS
Expertul în Sănătate Sorin Paveliu este de părere că numirea noului ministru al Sănătaţii va fi urmată de schimbarea şefului CNAS. "Coordonare fără supor juridic nu există, iar această coordonare se poate materializa în înlocuirea preşedintelui casei cu un membru al UDMR, ceea ce pe fond este un act de injustiţie atâta vreme cât nu ai ce să-i reproşezi mangerial", spune Sorin Paveliu.
Toate serviciile medicale şi majoritate medicamentelor sunt la mâna CNAS Miza din spatele războiului pe CNAS stă în fondurile mari pe care această instituţie le gestionează. Spre exemplu, din bugetul Sănătăţii pe acest an, 85% merg la Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce doar 15% ajung la Ministerul Sănătăţii. Banii ministerului acoperă cheltuielile cu personalul din direcţiile de sănătate judeţene, din structura ministerului şi alte instituţii subordonate, şi programele naţionale de sănătate. Banii pentru programe vin de la buget, ajung la minister, care, pentru că nu are instrumentele necesare să îi administreze, îi transferă tot la CNAS. Aşadar, grosul banilor din Sănătate ajunge la casa de asigurări, care decontează totalitatea cheltuielilor cu serviciile medicale şi cu medicamentele compensate destinate bolnavilor. "Numirea noului ministru ar putea fi urmată de schimbarea şefului CNAS. Miza este mare“. CONF. DR. SORIN PAVELIU, expert în sănătate