După ce a ieșit de la Guvernare, UDMR a anunțat că va face o opoziție activă în Parlamentul României. În acest sens, la doar câteva zile după ce nu a mai prins locuri în Executiv, UDMR a depus un proiect de lege prin care se solicită modificarea Codului Fiscal.
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România vrea ca impozitele reținute din salariile angajaților să ajungă în bugetele consiliilor locale, pentru a susține investițiile în școli, grădinițe sau spitale.
Maghiarii au mai anunțat că propunerea vine în completarea pachetului de măsuri prin care valoarea impozitului pe venitul salarial ar rămâne în întregime la nivel local, în bugetul localității respective.
”Dacă Parlamentul va adopta proiectul de lege se va crea posibilitatea ca și impozitul pe venitul salarial generat la punctele de lucru cu mai puțin de 5 angajați să rămână la bugetele locale unde angajații își desfășoară activitatea, spre deosebire de practica actuală, care prevede ca impozitul generat la aceste puncte de lucru este virat la bugetul localității unde angajatorul își are sediul”, declară deputatul de Covasna, Miklos Zoltan.
Bugetele locale ar crește simțitor
Parlamentarul de la UDMR a mai explicat că în foarte multe locuri din România, marile firme au angajați pe plan local, dar cu toate astea, impozitele reținute din salariile acestora ajung la bugetul central al Statului Român, și nu la cele locale așa cum ar trebui să se întâmple.
În prezent, impozitele reținute angajaților sunt virate la bugetele sectoriale, la sănătate, pensii și șomaj.
”În numeroase comunități mai mici funcționează oficii, birouri sau sucursale ale unor firme sau instituții unde lucrează mai puțin de 5 angajați, iar acestea plătesc impozitul pe venit salarial al lucrătorilor locali la bugetul unde este înregistrat sediul social, nu în localitatea unde acestea sunt generate și unde se derulează activitatea entității. Astfel, în aceste cazuri, localitatea în care se desfășoară efectiv activitatea pierde impozitul pe venit aferent salariilor. Scopul prezentului proiect legislativ este redistribuirea acestor resurse financiare și rezolvarea situației nefericite cauzată de această situație. Încurajăm ca impozitul pe venitul salarial obținut din activitatea desfășurată să fie plătit integral în bugetul localității unde se derulează activitatea”, a precizat Miklos Zoltan, economist și deputat UDMR, citat de stiripesurse.