Herson, marele oraș ucrainean din sudul țării, a fost ocupat timp de câteva luni de armata rusă. În această perioadă, torturarea localnicilor a fost la ordinea zilei.
Unul dintre cei care au cunoscut metodele de tortură folosite de FSB, principalul serviciu secret, este Roman Baklazhov. Înainte de război, bărbatul avea o mică afacere, la care a renunțat repede după momentul invaziei.
Între timp s-a ocupat de acțiuni caritabile, și a fost prins de ruși care l-au bănuit de spionaj.
Pentru Roman Baklazhov au urmat 54 de zile de chin și agonie. A fost electrocutat și bătut în fiecare zi pentru a recunoaște vinovății imaginare sau pentru a da în vileag rețele de spioni ucraineni, despre care nu știa nimic.
”Cei mai mulți dintre noi purtam măști tot timpul. Nu aș fi putut să-mi recunosc agresorul. Pe lângă tortură, ne-au forțat să învățăm imnul rusesc, să citim cărți pro-rusești”, a povestit bărbatul în vârstă de 41 de ani.
Când nu erau bătuți, erau puși la lectură obligatorie
Deținuții erau forțați să citească literatură pro-rusă în celulele lor. Niciunul dintre ei nu a fost vreodată judecat sau condamnat, dar cu toate astea erau ținuți într-un regim de teroare, în celule care aveau dimensiuni foarte mici.
La finalul zilei, anchetatorii ruși îi ascultau ca la școală, iar cine nu știa ”lecția” citită din cărțile de propagandă era aspru pedepsit.
Anchetatorii ucraineni au găsit astfel de închisori, unde au găsit sloganuri, poezii și cântece pro-rusești scrise pe pereții celulelor.
Există dovezi despre 20 de camere de tortură
Procurorii ucraineni ajutați de către voluntari străini au mers la Herson, unde au căutat dovezile atrocităților comise de ruși, împotriva civililor nevinovați.
Locuitorii orașului au povestit cu lux de amănunte dramele pe care le-au trăit în centrele de tortură folosite de serviciile de securitate rusești, care au ”lucrat” în zona regiunii Herson. În toptal au fost adunate peste 1.000 de declarații.
”Aceste crime nu sunt întâmplătoare, nu sunt rezultatul unei forțe excesive sau al unor unități militare care își urmează propriul program (ca în alte conflicte)", a declarat avocatul Wayne Jordash, de la firma de avocatură pentru drepturile omului Global Rights Compliance, care îi ajută pe procurorii ucraineni.
Rusia a vrut să distrugă rapid elita ucraineană
Planul de acțiune al rușilor a fost unul simplu și a fost pus în aplicare cu mare rapiditate. În spatele tuturor acestor abuzuri se află un calcul rece - o dorință de a eradica identitatea ucraineană.
După cucerirea Hersonului, localnicii au început să protesteze masiv împotriva ocupanților ruși, iar din acest motiv, toți care puteau fi liderii unor potențiale revolte trebuiau izolați și ”prelucrați”.
Au fost vizați comandanții militari, politicieni, jurnaliști, voluntari, sau orice altă persoană pe care rușii o considerau capabilă să reziste și să organizeze populația civilă pentru o revoltă.
A urmat mai apoi distrugerea a tot ceea ce este ucrainean: cărți, simboluri, reeducarea copiilor folosind programul de învățământ rusesc și multe altele.
”Nu poți realiza acest lucru fără detenție ilegală, tortură, uciderea civililor, strămutare forțată, răpire de copii. Dar acestea sunt mijloacele prin care Rusia își va atinge obiectivele militare. Nu poți avea acest design și această amploare a brutalității împotriva civililor fără scopul de a viza Ucraina”, a mai spus avocatul american, citat de Politico.eu.