Ucrainenii avertizează că Vladimir Putin se gândește să anexeze un teritoriu ce aparține României. Planuri de expansiune la Kremlin

Sursa: Arhiva EVZ

Trei foști lideri ai Ucrainei au vorbit despre Insula Șerpilor, un teritoriu care aparține României și care îi face cu ochii lui Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Andrei Zagorodniuk, fost ministru al Apărării din Ucraina, amiralul (ret) Ihor Kabanenko și diplomatul Alexander Khara, au afirmat că Vladimir Putin, președintele Rusiei, nu încearcă să doar să „revizuiască” istoria Ucrainei, ci plănuiește să submineze și integritatea teritorială a acestei țări.

Avertisment lansat de ucraineni în privința Insulei Șerpilor

Cei trei ucraineni s-au referit la un articol de opinie al președintelui Vladimir Putin, ce a fost publicat săptămâna trecută, pe site-ul oficial al Președinției Rusiei, conform umbrela-strategica.ro.

„Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” este titlul editorialului semnat de liderul de la Kremlin. Și are ca temă principală presupusa identitate istorică comună a rușilor și ucrainenilor. Dar, Vladimir Putin vorbește și despre foste teritorii românești (Basarabia Bucovina de Nord și Insula Șerpilor). Despre Basarabia și Bucovina de Nord, lider rus a afirmat că aceste regiuni „au fost ocupate” de România în 1918, iar despre Insula Șerpilor afirmă că a devenit parte a Ucrainei sovietice în 1948.

Potrivit celor trei foști oficiali din Ucraina, menționarea Insulei Șerpilor în articolul lui Putin nu este întâmplătoare, ci ar putea indica un interes al Rusiei pentru ocuparea acestui teritoriu poziționat strategic, la doar 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul gurilor Dunării.

Se discută varianta anexării Insulei Șerpilor?

Este posibil ca strategii ruși să analizeze în prezent scenariile de ocupare a insulei, iar Ucraina și lumea occidentală ar trebui să fie conștiente de această amenințare și să ia măsuri preventive adecvate, au mai spus ucrainenii.

Zagorodniuk, Kabanenko și Khara au mai adăugat că insula are și o importanță economică uriașă, în zonă fiind descoperite depozite semnificative de gaze naturale și petrol.

Posibila pierdere a insulei ar putea avea efecte majore în zona de nord-vest a Mării Negre, permițând Rusiei să blocheze portul Odessa și să obstrucționeze traficul naval pe Dunăre și a liberei navigații în această regiune maritimă, așa cum se întâmplă deja în Marea Azov și în jurul peninsulei Crimeea, mai scrie sursa citată.