Ucraina – încă un pas spre RUPERE. Kievul instituie BLOCADA în Estul țării. Cum va REACȚIONA Putin?

Ucraina – încă un pas spre RUPERE. Kievul instituie BLOCADA în Estul țării. Cum va REACȚIONA Putin?

Regimul de la Kiev a suspendat miercuri, 15 martie, orice trafic de mărfuri înspre și dinspre Estul separatist, producând îngrijorare în legătură cu o posibilă ruptură a țării.

Prin această măsură, Kievul a oficializat blocada feroviară instituită acum câteva săptămâni de militanți ai opoziției ucrainene și foști combatanți.

Moscova a făcut apel la Kiev să revină urgent asupra măsurii, pentru a evita o „catastrofă umanitară”, scrie Le Figaro.

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, privați de livrările de cărbune și de oțel, au răspuns confiscând bunurile combinatului siderurgic Metinvest sau minele grupului DTEK Energy.

Blocada reprezenta o mare dilemă pentru președintele ucrainean Poroșenko: dacă ar fi spart-o cu forța, risca să provoace o gravă criză internă, punându-și în cap opoziția; dacă ar fi închis ochii, ar fi minat autoritatea statului și pe a lui personal.

Așa că președintele ucrainean a decis să impună o blocadă guvernamentală, declarând că astfel contracarează amenințarea socială și politică pe care blocada informală o reprezenta.

Suspendarea traficului va fi menținută până ce rebelii pro-ruși vor ceda controlul asupra unui anumit număr de întreprinderi înregistrate în Ucraina și vor respecta Acordurile de la Minsk, a anunțat Consiliul de Securitate ucrainean.

Militanții ucraineni care au instituit această blocadă acum câteva săptămâni susțin că traficul de mărfuri dintre Donbas și restul Ucrainei nu face decât să-i îmbogățească pe oligarhi și să alimenteze conflictul care durează de trei ani și a făcut 100.000 de morți.

În paralel, Kievul a impus tot miercuri sancțiuni împotriva a cinci filiale ucrainene ale unor bănci ruse, cărora nu li se va mai permite să transfere bani în afara Ucrainei.

Moscova nu a anunțat încă în ce mod va reacționa la mutarea făcută de Kiev; o lipsă de reacție a sa în ajutorul militanților pro-ruși din Estul Ucrainei ar putea fi interpretată ca o slăbiciune din partea lui Putin.

Guvernul german și-a exprimat temerile față de riscul tot mai mare al unei ruperi a Ucrainei, făcând apel către Kiev și Moscova să reglementeze situația.

Berlinul și Parisul sunt puterile desemnate de UE să negocieze cu Kievul și Moscova o soluție de pace în așa-zisul format Normandia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News