Ce condiții pune SUA pentru a permite Ucrainei să folosească eficient armele primite

Ce condiții pune SUA pentru a permite Ucrainei să folosească eficient armele primiteSursa foto: Facebook- Volodimir Zelenski

Joe Biden ar putea lua în considerare relaxarea restricțiilor privind utilizarea rachetei cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, cu condiția ca Ucraina să furnizeze o „strategie coerentă” în legătură cu modul în care intenționează să folosească această armă.

Ucraina trebuie să convingă SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” în cadrul întâlnirilor din Washington și New York, desfășurate săptămâna aceasta, în care a discutat cu președintele american, lideri din Congres și candidați la președinția SUA. Strategia detaliată de Zelenski vizează o abordare coordonată, prin care Ucraina își propune să își asigure sprijinul continuu al Occidentului.

Surse ucrainene din domeniul apărării au subliniat că planul se bazează pe folosirea rachetelor occidentale pentru a bloca rutele logistice pe care Rusia le utilizează pentru aprovizionarea trupelor sale din Ucraina. Prin oprirea fluxului de arme, muniții, combustibil și alimente către forțele rusești, Kievul crede că pozițiile acestora vor deveni vulnerabile și imposibil de susținut.

În plus, Ucraina își propune să angajeze 14 noi brigăzi, echipate și antrenate cu sprijinul NATO, pentru a lansa ofensive terestre și a prelua inițiativa pe front. Aceste forțe ar urma să fie esențiale în contracararea trupelor ruse și recâștigarea unor teritorii strategice pe câmpul de luptă, conform informațiilor obținute de The Telegraph.

Joe Biden și Zelenski

Joe Biden și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Ucraina are o strategie bine pusă la punct

„Dacă am putea perturba lanțul logistic din interiorul Rusiei, asta va paraliza armata rusă din prima linie”, a spus o sursă ucraineană.

„Nu își va putea deplasa vehiculele, oamenii nu ar rezista fără alimente și nu ar mai folosi muniție în prima linie… pur și simplu nu avem suficiente instrumente pentru a desfășura această activitate”, a adăugat aceasta.

„Următoarea etapă este să asigurăm tot ceea ce este necesar pentru noile brigăzi ucrainene... Este foarte important să obținem paritatea cu Rusia.”

Oficialii militari ucraineni au elaborat o hartă precisă a potențialelor ținte din interiorul Rusiei, care ar putea fi lovite cu rachetele britanice Storm Shadow și ATACMS furnizate de SUA. Aceste obiective includ depozite de armament, combustibil, aerodromuri și centre de comandă, esențiale pentru logistica armatei ruse.

Cu toate acestea, în urma vizitei sale la Washington, Volodimir Zelenski nu a reușit încă să-l convingă pe președintele Joe Biden de necesitatea lansării unor atacuri transfrontaliere folosind aceste rachete occidentale, menite să lovească direct infrastructura militară rusă. Strategia propusă de Ucraina se concentrează pe izolarea rutelor logistice ale Rusiei, considerând că fără aprovizionare, armata rusă va deveni vulnerabilă.

Deși nu a obținut încă undă verde din partea Statelor Unite pentru această tactică, Zelenski a anunțat o întâlnire crucială în Germania luna viitoare. În cadrul acestei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, liderii vor coordona eforturile de sprijin militar ale țărilor aliate.

În discursul său zilnic, Zelenski a subliniat importanța „capabilităților pe rază lungă”, menționând că acestea au fost discutate pe larg în timpul turneului său diplomatic din Statele Unite. Acesta rămâne optimist că sprijinul internațional pentru Ucraina va continua să crească.

Zelenski ar trebui să vină cu un plan convingător

Președintele SUA, Joe Biden, s-ar arăta „deschis” să permită Ucrainei utilizarea rachetelor Storm Shadow, cu condiția ca acestea să fie integrate într-o strategie mai amplă și coerentă, conform surselor citate. Deși aceste rachete sunt produse și furnizate de Marea Britanie, SUA au un cuvânt important de spus în privința utilizării lor în Rusia, deoarece sistemul de țintire al rachetelor este clasificat și furnizat de americani.

Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii, ar fi exprimat în privat sprijinul său pentru atacurile transfrontaliere ale Ucrainei, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost mai vocal și și-a arătat susținerea publică. Un oficial european, care cunoaște discuțiile, a declarat că „există un consens flexibil la Casa Albă”, dar este necesar ca rachetele să fie utilizate ca parte a unui plan bine definit, deoarece riscul este mare fără o strategie clară.

Americanii insistă pe o strategie coerentă, în care atacurile cu rază lungă să joace un rol esențial. Ei doresc să ia decizii strategice pentru următoarele trei luni, privind sprijinul acordat Ucrainei, într-un context mai larg. Oficialii americani urmăresc un plan holistic care să maximizeze eficiența sprijinului militar oferit.

În acest sens, Ucraina ar trebui să obțină angajamente suplimentare pentru a putea echipa cele 14 brigăzi planificate, care ar putea fi folosite în tandem cu lovituri de la distanță mare pentru a schimba dinamica războiului. Zelenski a subliniat anterior că sprijinul militar occidental este insuficient chiar și pentru dotarea completă a patru dintre aceste brigăzi.