Evenimentul Zilei > International > Ucraina şi SUA încep exerciţii militare în Marea Neagră. Reacția Rusiei
Ucraina şi SUA încep exerciţii militare în Marea Neagră. Reacția Rusiei

Ucraina şi SUA încep exerciţii militare în Marea Neagră. Reacția Rusiei

Ucraina şi SUA au început luni un exerciţiu care implică 30 de ţări, în pofida apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre. Exercițiul are loc în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei.

Exerciţiul Sea Breeze 2021 intervine după o creştere a tensiunilor între NATO şi Moscova. Kremlinul a declarat săptămâna trecută că s-au tras tiruri de avertisment şi s-au lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender. Motivul invocat de ruși a fost acela de a-l îndepărta din apele Mării Negre din largul Crimeii. Versiunea incidentului prezentată de Moscova a fost a respinsă de Marea Britanie.

Din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea, pretinde că este teritoriu rusesc. Însă peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington a cerut săptămâna trecută anularea exerciţiilor Sea Breeze. Ministerul rus al Apărării a declarat, totodată, că va reacţiona dacă va fi necesar pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei.

Sea Breeze 2021 durează două săptămâni

Sea Breeze 2021 este programat să dureze două săptămâni, implicând aproximativ 5.000 de militari NATO şi ai ţărilor aliate, precum şi circa 30 de nave şi 40 de avioane. Vor participa de asemenea distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross şi trupe de infanterie marină americane. Ucraina susține că obiectivul principal este de a câştiga experienţă în acţiuni comune în cadrul unor operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate.

Relaţiile între Kiev şi Moscova s-au deteriorat semnificativ după anexarea Crimeii de către Rusia. Se știe că Rusia acordă sprijin rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

Tensiunile au escaladat după ce Rusia a comasat în primăvară efective importante de trupe şi tehnică militară la frontiera cu Ucraina. Cu toate că la 22 aprilie Moscova anunţase retragerea lor, o parte dintre acestea au rămas pe loc.

Și Rusia a făcut manevre militare în Crimeea la care au participat unități terestre dar și aviația și nave militare. Cu trei zile înainte de Summitul NATO, Rusia a început exerciții militare în Crimeea. La exerciţii participă avioane de atac Su-24M, de recunoaştere şi război electronic SU-24MP, de luptă miltirol Su-30, de transport An-26, precum şi aeronava amfibie de patrulare Be-12.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: