Rușii au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

Rușii au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

„Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora‟, a adăugat ministerul rus.

Un Su-24 a aruncat patru bombe în calea distrugătorului în Marea Neagră după ce Rusia a acuzat-o că a intrat în apele sale lângă Capul Fiolent.

În prezent, ca răspuns la manevrele militare ale Rusiei din Crimeea, NATO a relocat trei nave de război la Marea Neagră. Pe lângă distrugătorul britanic HMS Defender, sunt în Marea Neagră distrugătorul american Laboon (DDG 58) şi fregata olandeză HNLMS Evertsen, venite de la Istanbul.

Cu trei zile înainte de Summitul NATO, Rusia a început exerciții militare în Crimeea. La exerciţii participă avioane de atac Su-24M, de recunoaştere şi război electronic SU-24MP, de luptă multirol Su-30, de transport An-26, precum şi aeronava amfibie de patrulare Be-12.

Forțele rusești sunt în alertă

De la anunțarea intrării navelor NATO în Marea Neagră, fostul comandant al Flotei ruse din Marea Neagră, amiralul (r.) Vladimir Komoedov, a declarase că armata rusă va trebui să-şi sporească gradul de alertă.

„În ceea ce ne priveşte, aceste nave evident nu sunt binevenite. Nimeni nu le va întâmpina cu garda de onoare, dar evident le vom urmări acţiunile, prin monitorizare nemijlocită pe mare, din aer şi din spaţiu”, a spus Komoedov, adăugând că navele statelor NATO neriverane Mării Negre nu încalcă Convenţia de la Montreux, dar că prea şi-au intensificat activităţile în regiune. „Nici măcar în perioada sovietică nu a existat aşa ceva”, susţinea el.

Este o practică destul de obișnuită a navelor NATO să intre „din greșeală” în apele teritoriale rusești. Nu demult, o navă americană a intrat în spațiul revendicat de Rusia și a acuzat o defecțiune la sistemele de comunicare. A fost avertizat în mod repetat. Statele occidentale nu recunosc suveranitatea Rusiei asupra Crimeii și actele de șicanare sunt obișnuite.

Foto: Royal Navy

Rolul principal al HMS Defender este de a oferi apărare antiaeriană folosind  sistemul antirachetă Sea Viper. Cu o autonomie de până la 70 de mile, Sea Viper este cu adevărat o forță de care trebuie să ții cont.

 

Ne puteți urmări și pe Google News