Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei

Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei

Ucraina este astăzi în sărbătoare şi sărbătoreşte 19 ani de independenţă. Pe 24 august 1991 Ucraina a ieşit din componenţa URSS, şi s-a declarat stat independent şi democratic, prin Declarația de Independență adoptată de parlamentul de la Kiev.

"Echipa de politicieni care se află astăzi la putere şi marchează cea de-a 19-a aniversare a independenţei Ucrainei nu poate fi confundată cu cea care a sărbătorit acest eveniment cu un an în urmă. Împreună cu preşedintele Viktor Ianukovici au venit la putere membrii Partidului Regiunilor, o puternică forţă politică ce tinde să ţină cârma ţării cât mai mult timp posibil, măcar zece ani", scrie publicaţia ucraineană "Korrespondent".

Preşedintele Ianukovici a declarat că obiectivele actualului guvern sunt în direcţia prosperităţii economice, "baza independenţei acestui stat", anunţă The Voice of Russia.

Ucraina şi-a proclamat independenţa pe 24 august 1991, iar după aces pas au urmat primele alegeri libere, pe 1 decembrie 1991, în urma cărora Leonid Kravciuk a fost ales președinte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hillary Clinton, secretar de stat, a adresat un mesaj video, prin care felicită Ucraina. Aceasta aminteşte despre recenta vizită oficială în Ucraina, în luna iulie, ocazie cu care s-a întâlnit cu preşedintele şi ministrul de externe. "Statele Unite ale Americii sunt mândre că vă sunt partener. Ştim că veţi continua să munciţi cu aceeaşi energie pentru a proteja şi întări instituţiile democratice ale statului, pentru a întări societatea civilă, pentru a susţine pieţe transparente care să pune bazele unui viitor stabil şi prosper", a mai declarat Hillary Clinton în mesajul său. Viktor Ianukovici vrea mai multă putere Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a cerut astă reformă constituţională care să întărească puterile şefului statului şi să-i permită să ducă la bun sfârşit reforme economice dure, scrie Agerpres. Ianukovici crede că fosta republică sovietică are nevoie un sistem politic nou şi stabil, condus de un preşedinte puternic că să îl ghideze în procesul de adoptare a unor reforme structurale potenţial dureroase. "Pentru a obţine acest lucru, trebuie să reformăm complet Constituţia", a declarat președintele într-un discurs televizat susţinut cu ocazia Zilei Independenţei. Ucraina a limitat puterile prezidenţiale în favoarea Parlamentului prin intermediul unor amendamente constituţionale introduse în 2004, când politicianul prooccidental Viktor Iuşcenko a venit la putere în urma protestelor de stradă din timpul Revoluţiei Portocalii.