Ucraina refuză vizita președintelui german Steinmeier. Autoritățile de la Kiev îl preferă pe cancelarul Olaf Scholz

Sursa foto: arhiva EVZ

Ucraina trece de 49 de zile prin momente cruciale, fiind în plin război cu Rusia. Nu mulți oficiali s-au arătat dornici de face o vizită la Kiev în aceste vremuri tulburi, însă în cazul președintelui german Steinmeier a fost o reală surpriză. Autoritățile ucrainene îl preferă pe cancelarul german Olaf Scholz și nu ascund deloc acest lucru.

Oficialii din Ucraina au exclus o vizită a președintelui german Frank-Walter Steinmeier, însă au lansat o invitație la Kiev pentru cancelarul Olaf Scholz.

"Am comunicat faptul că preşedintele meu şi guvernul ar fi foarte fericiţi dacă cancelarul Olaf Scholz ar vizita Kievul", a declarat marţi seara ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, pentru posturile de televiziune ProSieben şi SAT.1, informează Agerpres.

"Preşedintele meu aşteaptă cu nerăbdare asta", a mai afirmat Melnik.

Oficialii din Ucraina văd această vizită că un prilej prin care Germania să poată analiza modul în care poate ajuta statul invadat de Rusia. În viziunea ucraineană, oficialii germani ar trebui să se contureze pe trimiterea de arme grele, extrem de necesare pentru a face față forțelor ruse.

Legat de vizita oficialilor din Germania, Ucraina și-a exprimat clar doleanțele. Încă din weekendul trecut, ambasadorul ucrainean a precizat că se așteaptă vizita lui Olaf Scholz la Kiev și nu a președintelui german Steinmeier, acesta din urmă având, în mare parte, un rol ceremonial.

Ucraina primește un ajutor consistent de la statele aliate NATO

Oficialii de la Kiev speră ca Germania să trimită arme grele precum tancuri de luptă, artilerie și sisteme de apărare aeriană, extrem de necesare pentru a reuși să țină piept forțelor ruse. Această speranță vine după ce autoritățile din Cehia au acceptat să livreze arme grele, a subliniat Melnik. De asemenea, ei vor trimite și tancuri T72. Blindatele, proiectate în fosta Uniune Sovietică, sunt dotate cu un tun de 125 de milimetri, dar și cu o mitralieră antiaeriană.

Mai multe state și-au prezentat solidaritatea față de Ucraina. Marea Britanie a anunțat că va trimite rachete antinavă de tip Starstreak. Acestea fac parte din categoria armelor cu rază scurtă de acțiune, cântăresc aproximativ 20 de kilograme și pot lovi ținte aflate până la șapte kilometri. Acesta nu este singurul ajutor pe care Marea Britanie îl va trimite în Ucraina. Pe front vor ajunge vehicule blindate și 800 de rachete antitanc.

Slovacia este și ea dispusă să ofere ajutor, oferind sistemul antiaerian S 300. Acesta poate detecta ținte până la 300 de kilometri distanță și distruge rachete de croazieră, balistice, dar și avioane.