Ucraina, pusă la colț de UE! Importul excesiv de carne de pasăre, stopat

Ucraina, pusă la colț de UE! Importul excesiv de carne de pasăre, stopat

Profitând de o portiță în legislația europeană, Ucraina a inundat piața cu carnea de pasăre.

Al treila exportator de carne de pui din UE, după Thailanda și Brazilia (și al 7-lea la nivel mondial), Kievul a înregistrat numai în primele nouă luni ale acestui an o creștere a livrărilor cu 4,2%. Iar în perioada 2016-2018, scrie fermierinromania.ro, importurile de piept de pui cu os din Ucraina au crescut de aproape 15 ori!

„Am votat în Parlamentul European modificarea acordului comercial dintre UE și Ucraina, în sensul limitării importurilor de carne de pasăre fără plata taxelor vamale. Modificarea a fost susținută de un număr foarte mare de eurodeputați, primind 444 de voturi pentru. Tot astăzi am decis prin vot ca pieptul de pui dezosat și cel cu os să aibă același tarif pentru a evita supraexportul scutit de taxe”, scrie europarlamentarul Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Dan Motreanu afirmă că, prin măsurile adoptate, vor fi sprijiniți și producătorii români: „Hotărârile de azi vor ajuta la oprirea abuzurilor din partea celor care au exploatat portițele din acordul comercial pentru a vinde în țările UE piept de pui fără a plăti taxe. În plus, modificările impun mai clar și respectarea normelor sanitare și fitosanitare de către exportatorii ucraineni”.

Ce s-a întâmplat de a intervenit atât de brusc UE? Un producător ucrainean a reușit să găsească o portiță în acordul comercial pentru a vinde mai mult piept de pui fără niciun fel de taxe vamale. Produsele de origine ucraineană refrigerate ajungeau în câteva ore la instalațiile de prelucrare din Slovacia și apoi erau vândute în Olanda și pe piața slovacă, fără a fi cunoscută proveniența lor de către consumatori. În acest sens, cel mai mare producător de carne de pui ucrainean (MHP) a cumpărat instalații de procesare a cărnii de pui în Olanda și Slovacia, în 2017, iar de atunci a „fentat” cu lejeritate legislația.

Enikő Győri, raportorul european asupra modificărilor aduse Acordului comercial UE-Ucraina, a avertizat Kievul: „În viitor, Ucraina ar trebui să respecte spiritul de cooperare fidelă cu UE, în timp ce UE ar trebui să lucreze pentru a exclude lacunele din lege. Solicit exportatorilor ucraineni să respecte prevederile acordului comercial complet, inclusiv respectarea normelor sanitare și fitosanitare”.

Totuși, modificările aduse vor intra în vigoare abia după aprobarea lor de către Consiliul UE și după ce Ucraina va ratifica acest acord.