Ucraina primește o lovitură neașteptată! Rusia rămâne stăpână pe domeniile sale. A fost respinsă cererea de a bloca internetul rusesc

Ucraina primește o lovitură neașteptată! Rusia rămâne stăpână pe domeniile sale. A fost respinsă cererea de a bloca internetul rusesc Sursa: Dreamstime.com

Organizația internațională nonprofit care coordonează managementul internetului a transmis Ucrainei că nu va interveni în război, respingând cererea de a rupe Rusia de internetul global. Propunerea Ucrainei nu este nici fezabilă din punct de vedere tehnic, nici potrivită cu cadrul misiunii ICANN (Corporația Internet pentru Nume și Numere Alocate), potrivit unei scrisori trimise de ICANN oficialilor ucraineni miercuri.

Rusia și site-urile sale vor rămâne pe internet. Între timp, atât companiile Anonymous, cât și cele din SUA își mențin presiunea asupra prezenței Rusiei pe internet. În urma invaziei Rusiei, Ucraina a cerut Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) să revoce domeniile de nivel superior (TLD) ale Rusiei, cum ar fi .ru, .рф și .su. Totodatî să fie revocat și Secure Sockets Layer asociat națiunii, respectiv certificatul SSL. Solicitarea a venit de la Andrii Nabok, reprezentantul ucrainean al ICANN, și Mykhailo Fedorov, vicepremierul și ministrul transformării digitale al Ucrainei. ICANN a răspuns: Nu.

Scrisoarea lui Göran Marby, CEO și președinte al ICANN, a încercat să atenueze lovitura: „ICANN este pregătită să continue să susțină securitatea, stabilitatea și reziliența Internetului ucrainean și global”. Dar, un NU este un NU, anunță CNN

Fedorov a cerut, de asemenea, ca RIPE NCC, registrul regional de internet pentru Europa, Orientul Mijlociu și părți din Asia Centrală, să retragă Rusiei și drepturile sale locale de internet (LIR) de a folosi adresele IPv4 și IPv6 atribuite și de a-și bloca rădăcina DNS. pentru servere. RIPE a refuzat această solicitare. Comitetul executiv RIPE NCC a declarat că „mijloacele de comunicare nu ar trebui să fie afectate de dispute politice interne, conflicte internaționale sau război. Aceasta include furnizarea de resurse de numerotare pe Internet înregistrate corect”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se putea ajunge la ruperea internetului

Andrew Sullivan, președinte și CEO al Societății Internet, a avertizat că, dacă ICANN ar fi acceptat cererea Ucrainei, aceasta ar putea provoca                       ”Splinternet” – ruperea internetului de-a lungul granițelor geografice, politice, comerciale și/sau tehnologice”. Această fragmentare ar avea efecte negative masive, creând totodată precedente periculoase. Sullivan a spus: „Apelurile de a tăia Rusia de la Internet sunt o pantă alunecoasă, deoarece „Splinternet” este antiteza modului în care Internetul a fost conceput și menit să funcționeze. Trebuie să ne opunem acestor apeluri, oricât de tentante ar fi ele."

Marby a fost de acord: „În cadrul misiunii noastre, menținem neutralitatea și acționăm în sprijinul internetului global. Misiunea noastră nu se extinde la luarea de acțiuni punitive, emiterea de sancțiuni sau restricționarea accesului împotriva segmentelor de internet – indiferent de provocări”.

În timp ce guvernatorii oficiali ai internetului rămân în afara războiului, grupuri neoficiale precum Anonymous și-au folosit armele cibernetice împotriva Rusiei. Anonymous a susținut că a distrus diverse site-uri web, inclusiv cel dedicat companiei fanion a gazuuil rusesc Gazprom; Agenția de știri de stat rusă RT; și agențiile guvernamentale din Rusia și Belarus, inclusiv Kremlinul.

De asemenea, numeroase companii s-au alăturat luptei împotriva Rusiei. De exemplu, președintele Microsoft Brad Smith a anunțat că gigantul Windows va ajuta Ucraina împotriva atacurilor cibernetice rusești. Smith a scris că, deși „suntem o companie și nu un guvern sau o țară”, Microsoft va proteja Ucraina de atacurile cibernetice.

Acesta nu este un război din secolul al XX-lea. Indiferent de locul în care vă aflați în lume, sunteți doar la o conexiune la internet distanță de linia frontului cibernetic, este concluzia articolului