Ucraina primește noi ajutoare financiare. Comisia Europeană oferă până la nouă miliarde de euro pentru reconstrucția țării distruse de bombardamente

Ursula von der Leyen / Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Comisia Europeană a propus un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina. Acesta este sub forma unei „asistențe macrofinanciare excepționale”. Cei aproximativ nouă miliarde de euro sunt oferiți pentru reconstrucția țării distruse de bombardamentele lansate de Rusia.

Ucraina este susținută financiar și umanitar de Uniunea Europeană. Până în prezent a fost acordate un ajutor macrofinanciar de urgență de 1,2 miliarde de euro, însă se pregătește un pachet și mai mare. De data aceasta reprezentanții vorbesc despre 9 miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru reconstruirea țării în urma atacurilor lansate de invadatorii ruși.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat acest nou pachet de ajutor financiar. Oficialul susține că „UE are responsabilitatea şi un interes strategic să conducă un efort de reconstrucţie” a Ucrainei, sarcină la care „nu trebuie să fie singura contributoare”, relatează Agerpres.

Comisia Europeană propune constituirea unei „platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”.

Declarațiile făcute de Ursula von der Leyen sunt un răspuns la solicitarea lansată de Janet Yellen, secretara trezoreriei SUA. Aceasta din urmă a declarat marți, la un forum la Bruxelles, faptul că pachetele de ajutor financiar oferite Ucrainei de comunitatea internațională până în prezent nu sunt suficiente. Tocmai din acest motiv ea îndeamnă aliații să contribuie mai mult.

Fondul Monetar Internaţional estimează că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună ajutor financiar în lunile următoare.

Comisia Europeană pregătește noi măsuri care vizează dependența de importurile de energie din Rusia

În cadrul intervenției sale de miercuri, 18 mai, Ursula von der Leyen a vorbit și despre o serie de noi măsuri în cadrul planului REPowerEU. Acestea vizează reducerea „cât mai rapid posibil” a dependenței UE de importurile de energie din Rusia.

Până în 2030, Uniunea Europeană își va crește obiectivul de eficiență energetică de la 9% la 13%. Obiectivul pentru energie regenerabilă va fi majorat și el, de la 40% la 45%.

Oficialul european a precizat că va fi înființat un mecanism comun de achiziție pentru gaze naturale lichefiate (GNL). Uniunea Europeană pune la dispoziție 300 de miliarde de euro pentru acest plan, inclusiv 72 de miliarde de euro sub formă de granturi, 225 de miliarde de euro în împrumuturi și 2 miliarde de euro „pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi transportului de petrol rusesc”.