Conflictele de la granițele Rusiei par să se întețească. Statele învecinate fac front comun și cer sancțiuni mai dure, pe fondul temerilor privind o invazie militară. Șefii de stat din Polonia, Lituania și Ucraina s-au întâlnit luni pentru a discuta probleme comune legate de apărare în fața Rusiei.
Luni, în timp ce șefii de stat din Polonia, Lituania și Ucraina se întâlneau pentru a discuta probleme legate de siguranța națională, Rusia lansa amenințări la adresa NATO cu privire la noi măsuri militare, în cazul în care aceștia nu sunt dispuși să negocieze cererile cu privire la garanțiile de pace. Moscova a deschis subiectul armelor nucleare, având drept aliat și Belarusul.
În tot acest conflict, la mijloc nu este doar Ucraina. Polonia și Lituania ar putea fi și ele afectate. Tocmai din acest motiv, șefii de stat ai țărilor enumerate mai sus s-au întâlnit pentru a discuta probleme legate de siguranța națională. Andrzej Duda, președintele Poloniei, și Gitanas Nauseda, șeful de stat al Lituaniei, au mers luni în vizită la omologul lor, Volodimir Zelenski.
Întâlnirea celor trei șefi de stat a avut loc în Ucraina, în orășelul Huta. Oficialii au discutat probleme legate de siguranța națională și au transmis un mesaj de solidaritate în contextul tensiunilor cu Rusia. De asemenea, ei solicită sancțiuni mai dure pentru acțiunile militare ruse care au loc în apropierea frontierelor.
"Cerem comunităţii internaţionale să intensifice sancţiunile asupra Federaţiei Ruse în contextul agresiunilor continue împotriva Ucrainei şi îndemnăm încă o dată Kremlinul să reducă tensiunile prin retragerea trupelor de la frontierele Ucrainei şi de pe teritoriile ocupate în mod temporar", afirmă Andrzej Dud.
"Obiectivul nostru comun este să contracarăm ameninţările generate de Rusia şi să apărăm Europa de politicile agresive ale Rusiei. Ucraina, Polonia şi Lituania sunt în prezent avangarda de disuasiune", a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.
Ucraina se teme că Rusia ar putea da o lovitură de stat sau chiar de un conflict militar în regiunile separatiste est-ucrainiene. Potrivit autorităților de la Kiev, aproape 100.000 de militari ruși au fost mobilizați la frontiera cu Ucraina. Conform surselor americane citate de cotidianul The Washington Post, Rusia ar pregăti o ofensivă la care vor participa 175.000 de militari.
Rusia neagă toate acuzațiile aduse și cere NATO negocieri cu privire la garanțiile de apărare
Autoritățile de la Moscova susțin că nu pregătesc niciun fel de atac militar, iar situația de la frontieră este doar pentru apărarea propriului teritoriu. Aceștia neagă toate acuzațiile care li se aduc, însă, la rândul lor, ei dau vina pe Alianța Nord-Atlantică. Aceasta ar fi demarat activități militare în statele din Europa de Est, inclusiv pe teritoriul Ucrainei.
Vladimir Putin a venit cu o serie de condiții pentru menținerea păcii și cere garanții de la NATO. Președintele vrea ca Alianța să nu se extindă înspre est și să nu instaleze echipament militar în apropierea frontierelor Rusiei.
"Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia", a anunţat Kremlinul. Conform unui consilier prezidenţial rus, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei NordAtlantice.
Luni, Moscova anunța măsuri noi militare, drept răspuns pentru acțiunile NATO. Autoritățile ruse susțin că își doresc pacea la frontiere, însă, dacă este nevoie, vor acționa în funcție de acțiunile pe care Alianța le face.
"Dacă sunt instalate pe teritoriile statelor NATO arme ofensive care să poată atinge centrele noastre militare, va trebui să creăm şi noi sisteme similare", a declarat luni Alexander Grushko, adjunct al ministrului rus de Externe, conform AP.
"Noi am spus că va trebui să găsim modalităţi de ripostă, inclusiv prin mijloace militare şi prin tehnică militară, dacă NATO ignoră preocupările noastre", a afirmat, la rândul său, Serghei Riabkov, un alt adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia Tass.