Evenimentul Zilei > International > RĂZBOIUL din UCRAINA. Un observator american, ucis în timpul misiunii
RĂZBOIUL din UCRAINA. Un observator american, ucis în timpul misiunii

RĂZBOIUL din UCRAINA. Un observator american, ucis în timpul misiunii

Un paramedic american care făcea parte dintr-o patrulă OSCE de monitorizare a situației din estul Ucrainei a fost ucis într-o explozie, duminică, a anunțat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Cetățeanul american făcea parte dintr-o patrulă a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina. Este pentru prima oară când un membru al patrulei SMM a fost ucis în timpul misiunii, a spus secretarul general OSCE, Lamberto Zannier. Grupul nu a dat publicității numele victimei.

Doi alți observatori au fost răniți în incident, când mașina lor a fost grav avariată de o explozie în regiunea Lugansk, lângă Prishib.

OSCE anchetează incidentul. „Incidentul îngrozitor demonstrează mediul de securitate tot mai precar în care lucrează monitorii SMM în fiecare zi”, a spus Zannier. „Toate părțile sunt responsabile de securitatea și siguranța monitorilor OSCE”, a spus el.

Directorul adjunct al observatorilor OSCE, Alexander Hug, a declarat că explozia a fost cel mai probabil cauzată de o mină, explozia având loc la ora 11.17, duminică dimineața, precizează CNN.

Misiunea din Ucraina a început în martie 2014 „în urma unei cereri emise de guvernul ucrainean pentru OSCE, și printr-o decizie consensuală a celor 57 de state participante la organizație”.

Misiunea de monitorizare este una „neînarmată, civilă, prezentă în teren 24 de ore/7 zile pe săptămână în toate regiunile Ucrainei.

Principalul său obiectiv este să observe și să raporteze, în mod imparțial și obiectiv, situația din Ucraina și să faciliteze dialogul între toate părțile implicate”, a explicat OSCE.

Ostilitățile din estul ucrainei, între rebelii pro-ruși și forțele armate ucrainene au persistat și criza a devenit cel mai sângeros conflict european de la destrămarea Iugoslaviei, în anii 1990.

Ministrul de Externe austriac și președinte în exercițiu al OSCE, Sebastian Kurz, a spus că „Misiunea de Monitorizare face o treabă extraordinară, zi de zi, pentru stabilizarea crizei în Ucraina și în jur”, dar, a spus el. „misiunea este deseori amenințată, ostrucționată de restricții de acces, dezinformare și distrugerea mijloacelor sale tehnice. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a spus el.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a transmis secretarului de Stat american Rex Tillerson condoleanțele sale, prin telefon, duminică, reafirmând importanța misiunii OSCE în Ucraina.

Cei doi au fost de acord că „incidentul arată foarte clar pentru toată lumea, și în special pentru forțele separatiste conduse de Rusia, că implementarea angajamentelor luate prin acordul de la Minsk trebuie să aibă loc imediat”.

Tillerson a confirmat că sancțiunile asupra Rusiei vor rămâne până când Crimeea este returnată Ucrainei și Rusia „implementează complet angajamentele luate”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: