UCRAINA. Manevre militare comune cu ţări NATO, între care și ROMÂNIA
- Simona Mătieș
- 1 aprilie 2014, 17:32
Parlamentul de la Kiev a aprobat, azi, desfăşurarea unor manevre militare comune cu ţări ale NATO şi UE, între care România, manevre care vor avea loc din mai până în noiembrie 2014 pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în apele Mării Negre.
Textul de lege a fost aprobat cu 235 de voturi pentru şi niciunul împotrivă.
„Este o bună ocazie pentru a dezvolta forţele noastre armate”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Mihail Koval, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Proiectul de lege a fost înaintat Radei Supreme de preşedintele interimar, Olexandr Turcinov, la 26 martie, după anexarea Crimeii la Rusia şi pe fondul îngrijorărilor provocate de întărirea prezenţei militare ruse la frontiera de est a Ucrainei, între timp Moscova retrăgându-şi parţial forţele din zonă.
Parlamentul ucrainean autorizează intrarea pe teritoriul naţional al Ucrainei a unor forţe străine pentru şapte exerciţii: Public Order 2014 - cu participarea poliţiei militare poloneze, Rapid Trident 2014 - cu forţe americane; Safe Sky 2014 - cu aviaţia poloneză, Sea Breeze 2014 - cu participarea militarilor americani, două exerciţii multinaţionale - Light Avalanche - 2014 şi Carpates - 2014 - şi, în fine, Sud - 2014 - cu participarea unor unităţi de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.
Aceste manevre, la care vor participa 7.000 de militari din 17 state, urmează să aibă loc în vestul Ucrainei, dar şi în Marea Neagră, în imediata apropiere a peninsulei Crimeea unde îşi are baza Flota Rusă.
Aprobarea de către Kiev a acestor manevre, care urmează să suscite puternice reacţii negative din partea Moscovei, intervine în contextul în care şefii diplomaţiilor din cele 28 de state membre ale NATO urmează să discute la Bruxelles o întărire a prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est.
Ucraina, fostă republică sovietică, nu face parte din NATO, dar mai multe voci din rândul noilor autorităţi pro-occidentale de la Kiev s-au pronunţat pentru apropierea de această organizaţie atlantică, ceea ce Moscova consideră o linie roşie.