Ucraina intră în criză! Este nevoie urgent de armament. Ce conține lista de cerințe

Ucraina intră în criză! Este nevoie urgent de armament. Ce conține lista de cerințeSursa: arhiva EVZ

Tensiunile de la frontiera Ucrainei sunt din ce în ce mai mari, însă are sprijinul NATO și SUA, care încearcă din răsputeri să negocieze cu Rusia. Mai multe state membre UE și-au prezentat dorința de a susține autoritățile de la Kiev, iar Germania a trimis căști drept ajutor militar. Ucraina a reacționat imediat și a solicitat mai multe tipuri de armament, care i-ar putea ajuta în cazul unui posibil atac.

Germania a decis să fie alături de Ucraina în contextul tensiunilor provocate de Rusia, așa că a trimis ajutor militar. 5.000 de căști au fost expediate, însă autoritățile de la Kiev au nevoie de mult mai mult. Aceștia au redactat o scrisoare prin care solicită mai multe tipuri de armament, de care au mare nevoie în cazul unei posibile invazii.

Lista cu necesități este una lungă, iar printre tipurile de armament cerut Germaniei se află sisteme antirachetă și antiaeriene cu rază medie de acțiune, armament antidrone, camere de supraveghere și muniții.

Deși a trimis un mic ajutor, cancelarul german Olaf Scholz a declarat răspicat faptul că nu va trimite niciun fel de armament în Ucraina în contextul tot mai amenințător cu Federația Rusă. Atitudinea acestora a fost criticată de Ungaria, însă și de alte state aliate NATO.

Ucraina solicită echipament militar Germaniei, însă se lovește de refuzuri

În scrisoarea Ucrainei către Germania, pe lângă lista lungă de armament necesar, autoritățile de la Kiev au ținut să precizeze și urgența problemei, cerând guvernului german „să proceseze cererea sa cât mai curând posibil”, a relatat ziarul Suddeutsche Zeitung.

În urmă cu doar câteva zile, Germania a refuzat categoric să trimită armament pe teritoriul Ucrainei, însă a anunțat că vor furniza 5.000 de căști militare. Acțiunea aceasta a fost privită cu multă ironie de autoritățile de la Kiev, sare au lansat multe critici.

Berlinul nu doar că refuză să furnizeze armament, ci nici nu va elibera permise pentru exportul de arme de origine germană din Estonia, către Ucraina.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că reticența Berlinului de a furniza armament Kievului încurajează agresiunea rusă. Oficialul a sugerat că Moscova ar putea spera să revigoreze Republica Democrată Germană din estul Germaniei, conform Reuters.

Pe de altă parte, cancelarul german, Olaf Scholz, a sugerat includerea Nord Stream 2 într-un potențial pachet de sancțiuni, afirmând că Germania va discuta oprirea conductei ca parte a „costurilor economice severe”. Discuția a avut loc la o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 18 ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News