Ucraina intervine în forță în estul secesionist

Ucraina intervine în forță în estul secesionist

Guvernul de la Kiev a dislocat forțe militare impresionante în orașele din regiunile rusofile, unde violențele au reizbucnit subit, pentru a evita repetarea scenariului din Crimeea.

Administrația proeuropeană de la Kiev s-a mobilizat ieri pentru a readuce sub control orașele din estul țării, după două zile de violențe provocate de manifestanți pro-ruși. Denunțând „faza a doua” de destabilizare a țării de către Rusia, guvernul ucrainean a trimis armata și forțe speciale ale poliției la Harkov și Donețk unde activiștii pro-ruși au ocupat mai multe instituții publice. La Donețk, rusofonii au proclamat chiar independența așanumitei Republici Populare din Donețk și au decretat organizarea unui referendum, în mai, pentru alipirea regiunii la Rusia.

Ieri, trupele speciale ucrainene au intervenit în forță la Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, unde 70 de manifestanți au fost arestați. Separatiștii vor fi tratați ca niște teroriști, a avertizat președintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov. La Donețk însă, autoritățile au amânat asaltul asupra clădirilor ocupate de rusofoni pentru a evita vărsarea de sânge și oferi astfel un pretext Moscovei să intervină. De altfel, Rusia a avertizat ieri Ucraina să nu mai comaseze trupe în sud-estul țării pentru că altfel riscă „un război civil”.

„Scenariul Crimeii”

La Donețk, negocierile dintre poliție și militanții pro-ruși au fost mediate de magnatul Rinat Ahmetov, patronul clubului de fotbal Șahtior. Discuții similare au avut loc și în orașul Luhansk, toate căile de acces spre respectivele centre urbane fiind ieri blocate de armată. În estul Ucrainei este repus în scenă scenariul Crimeii, a avertizat Kievul, subliniind că toate violențele din regiune sunt coordonate de serviciile secrete ruse.

De la Londra, William Hague, șeful diplomației britanice, a acuzat Rusia că destabilizează Ucraina. La rândul său, NATO a cerut ieri Moscovei, din nou, să își retragă trupele de la granița cu Ucraina. Zeci de mii de soldați ruși ar fi mobilizați la frontieră, a dezvăluit luni ambasadorul SUA la OSCE, forțele ucrainene și cele ruse aflându-se practic față în față, de o parte și de alta a graniței. Moscova a negat că este implicată în provocările din estul Ucrainei, unde, deși a susținut că nu intenționează să intervină militar, își rezervă dreptul de a proteja populația rusofonă.