Ucraina face acuzații grave. Rusia ar fi folosit, din nou, arme interzise: „Ruşii au utilizat obuze cu fosfor"

EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Ucraina acuză forțele rusești de faptul că au atacat orașul Marinka cu obuze ce conțineau fosfor, arme interzise a fi utilizate împotriva civililor, conform Convenției semnate la Geneva, în 1980. Totuși, actul nu reglementează folosirea acestui tip de armament împotriva unor ținte militare. Ucrainenii acuză că au fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk, dar și asupra unui depozit plin cu petrol, din Dnipropetrovsk.

Armele cu fosfor au fost interzise a fi utilizate împotriva civililor, conform Convenției semnate la Geneva, în 1980. Totuși, actul nu reglementează folosirea acestui tip de armament împotriva unor ținte militare.

Armata rusă folosește arme interzise de comunitatea internațională, susțin ucrainenii

„Ruşii au folosit din nou obuze cu fosfor la Marinka", susține șeful administrației militare din Donețk, Pavel Kirilenko, conform AFP.

Mai mult, Kirilenko dezvăluie faptul că în urma utilizării acestor arme de distrugere, s-au produs incendii, pe care ucrainenii au reușit să le stabilizeze.

„Au fost localizate peste zece incendii (provocate de aceste obuze) și au fost ținute sub control de către personalul Serviciului Național pentru Situaţii de Urgenţă", a mai adăugat oficialul ucrainean.

Rusia neagă acuzațiile aduse

În data de 25 martie, Federația Rusă a negat acuzațiile conform cărora ar utiliza arme interzise în cadrul luptelor desfășurate în Ucraina.

Autoritățile ucrainene vin să dezmintă afirmațiile părții ruse, spunând că armata lui Putin a bombardat şi „oraşele Georgievka, Novokalinovo şi Oceretino", conform lui Kirilenko, care subliniază și faptul că „nu s-au înregistrat victime în rândul civililor, dar mai multe case au fost avariate".

Parchetul Regional din Harkov, prin serviciul său de presă, a declarat că rușii au inițiat un atac asupra unui sat din nord-estul Ucrainei, Slobojanske, de pe urma căruia au decedat o mamă și copilul său de 11 ani.

Mai mult decât atât, ucrainenii acuză că a fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk, dar și asupra unui depozit plin cu petrol, din Dnipropetrovsk, conform declarației lui Valentin Reznicenko, șeful administrației regionale.

ONU confirmă că Rusia a folosit arme interzise

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a transmis, vineri, 11 martie, că a primit „rapoarte credibile” privind mai multe cazuri de utilizare de către forțele rusești a bombelor cu dispersie în Ucraina. Utilizarea nediscriminatorie a acestor arme ar putea constitui crime de război, au arătat reprezentanții ONU.

După ce, la începutul lunii martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că Alianța a constatat utilizarea bombelor cu dispersie în Ucraina, interzise de dreptul internațional, biroul ONU pentru Drepturile Omului a confirmat informația, făcând referire la anumite „rapoarte credibile” care vin în susținerea acestui fapt.

Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina

„Din cauza efectelor lor pe arii extinse, utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului umanitar internațional care guvernează desfășurarea ostilităților”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Liz Throssell, jurnaliștilor la Geneva, într-o conferință de presă.

„Reamintim autorităților ruse că atacurile directe împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente zonale în orașe și sate și alte forme de atacuri nediscriminatorii, sunt interzise de dreptul internațional și pot constitui crime de război”, a adăugat ea.

Bombele cu dispersie sunt alcătuite dintr-un proiectil gol care explodează în aer, împrăștiind zeci sau chiar sute de bombe mai mici pe o suprafață mare. Munițiile cu dispersie sunt arme periculoase, care operează fără discriminare și provoacă răni inutile și suferințe majore în rândul civililor, așa cum ONU spune că s-a întâmplat și în Ucraina.