Ucraina cere ajutor disperat! Cum ar putea fi blocat Vladimir Putin. Totul stă în mâna altui dictator

Ucraina cere ajutor disperat! Cum ar putea fi blocat Vladimir Putin. Totul stă în mâna altui dictator Sursa: Arhiva EVZ

Zelenski, prședintele ucrainean, transmite deja mulțumiri, după cererea de blocare din partea turcilor a navelor rusești de război pe teritoriul Mării Negre. Turcia nu a confirmat, încă, nimic că ar fi blocat accesul rusesc.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere Turciei să blocheze navele de război rusești să traverseze strâmtoarea Dardanele sau Bosfor, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.

Sursa: Alvinsevsk29 | Dreamstime.com

Printr-o postare pe Twitter, acesta îi mulțumește deja omologului său turc:

Îi mulțumesc prietenului meu (președintelui Recep Tayyip Erdogan) și poporului (Turciei) pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război (rusești) în Marea Neagră și sprijinul militar, cât și umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante. Oamenii (Ucrainei) nu vor uita niciodată asta!

Ne puteți urmări și pe Google News

Un înalt oficial turc a declarat pentru site-ul de știri Middle East Eye că „Turcia nu a luat încă decizia de a închide strâmtoarea navelor rusești”.

Kremlinul are o bază navală cheie în Siria și a organizat recent exerciții navale mari în Marea Mediterană și Golful Oman.

Sursa: Nikolay Tsuguliev | Dreamstime.com

Rusia contestă pretenția privind accesul la Marea Neagră

Există o oarecare confuzie cu privire la afirmația președintelui ucrainean, Volodimyr Zelenski, conform căreia Turcia s-ar fi angajat să închidă strâmtorile de acces la Marea Neagră.

Rusia, prin intermediul agenției de presă Interfax, a declarat că nu a primit nicio notificare oficială cu privire la închidere. Există speculații că tweet-ul lui Zelenski ar fi putut fi o solicitare pentru Turcia să ia măsuri, mai degrabă, decât o confirmare că ar fi intrat în vigoare.

 

Convenția de la Montreux, care guvernează strâmtorile Bosfor și Dardanele, spune că navelor din statele Mării Negre li se va permite să se întoarcă în port în timpul războiului. Dacă Turcia ar merge înainte și ar interzice navele de război din strâmtoare, ar încălca convenția.

Ucraina a negat că a refuzat negocierile cu Rusia

Șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podolyak, a spus că este neadevărat și că Rusia a stabilit „condiții inacceptabile (și) cereri de ultimatum” .

Sâmbătă, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a ordonat oprirea avansului Rusiei pentru negocieri, dar Ucraina le-a refuzat.

Podolyak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat următoarele:

Ucraina, desigur, nu a refuzat negocierile. Dar tocmai din negocieri, care, de altfel, nu s-au întâmplat încă. Ucraina și președintele Zelensky renunță categoric la orice condiții inacceptabile sau cereri de ultimatum din partea rusă.

Potrivit unor surse, o navă militară a Rusiei a doborât acum puțin timp un avion de luptă în Marea Neagră. Avionul ar fi fost, culmea, tot al armatei rusești. Pare că se bat între ei (din greșeală).