Ucraina are o armă secretă pentru războiul cu Rusia. România, prinsă la mijloc

Sursa: Arhiva EVZ

Chiar dacă sprijinul american pentru un eventual conflict cu Rusia în Donbas e nesigur, iar aderarea Ucrainei la NATO e puțin probabilă în viitorul apropiat, Kievul are un as în mânecă- partenerul strategic cu războinicul Erdogan. E o alianță din ce în ce mai solidă, pe care România are toate motivele să o ia în serios.

Erdogan pare pregătit să se lanseze într-o nouă aventură războinică. Dacă nu direct, măcar furnizându-le ucrainenilor armamentul de care au nevoie pentru un eventual conflict deschis cu Moscova.

Drone turcești pentru Ucraina

Un studiu realizat de grupul de reflecție britanic Rusi (Royal United Services Institute) susține că Turcia și Ucraina „cooperează la crearea unei game largi de produse militare”. E vorba, în primul rând, de dronele Bayraktar Tb-2, produse în Turcia. 12 unități, dintr-un total de 48 comandate, au fost deja livrate Ucrainei. Mai mult, propulsoarele ucrainene Ivchenko sunt utilizate de industria turcă pentru o altă dronă, Akinci.

Erdogan a umilit-o public pe șefa Comisiei Europene. Europenii n-au protestat

Mai mult, profesorul Giuseppe Gagliano de la StartMag susține că "după succesul lor în conflictele din Libia, Siria și Karabakh, dronele Bayraktar TB-2 par să se afle și în centrul strategiei militare ucrainene. De fapt, comandantul Forțelor Aeriene Turce a vizitat Kievul la începutul lunii noiembrie pentru a discuta cu omologii săi ucraineni modalități de consolidare a cooperării cu privire la dronele TB-2 și pregătirea operatorilor de drone."

Turcia vrea ca Ucraina să intre în NATO

Recep Tayyip Erdogan nu a făcut niciodată un secret din faptul că nu recunoaște legitimitatea anexării Crimeei în 2014 ca legitimă. Ankara a cumpărat, e drept, rachete antiaeriene S-400 din Rusia, dar nu s-a zgârcit cu ajutorul militar acordat Ucrainei angajate în războiul de intensitate redusă de la Donbass împotriva separatiștilor pro-ruși.

Un război al SUA împotriva Chinei ar debuta cu o înfrângere. Avertisment teribil din Taiwan

Se testează formula 2 + 2, care prevede întâlniri periodice între miniștrii apărării și miniștrii de externe din cele două țări. În curând, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va călători în curând la Ankara. Și probabil va discuta acolo despre dorința de a se alătura alianței nord atlantice. Turcia nu exclude, în viitor, sprijinirea intrării Ucrainei în NATO, scrie ziarul italian Il Giornale.

România, prinsă la mijloc

Politicile neo-otomane ale lui Erdogan se ciocnesc de multă vreme de interesele Kremlinului. Într-o lume în care vechile alianțe nu mai valorează prea mult, statele din întreaga lume încearcă să-și îndeplinească vechile obiective. Secolele trecute au fost marcate de nenumărate conflicte între Imperiul Țarist și cel otoman, multe dintre războaie fiind purtate pe teritoriul principatelor române, iar secolul XXI ar putea avea aceeași evoluție. Pe lângă ostilitatea tot mai mare NATO-Rusia, România ar fi prinsă așadar la mijloc și într-o altă ciocnire de interese antagonice între Rusia și Turcia.

Umilința absolută pentru Biden. “Planul său va elimina șomajul… din China”